Реформата на разузнаването все пак ще изчака края на президентския мандат

Макар да обяви, че вече не смята президента за независим, тъй като работи за свой политически проект, премиерът Бойко Борисов ще забави реформата на разузнаването след изтичането на втория и последен мандат на Георги Първанов.

Проектът на Стратегията за национална сигурност ще бъде готов до края на месец май и в него ще бъде очертана структурата на разузнавателните служби. Законовата регламентация на промените обаче ще стане със Закон за националната сигурност, който се очаква да влезе в програмата на НС за следващата година, съобщи военният министър Аню Ангелов в петък, след като Съветът за сигурност към МС под председателството на премиера Бойко Борисов обсъди проекта на стратегията.

Стратегията предвижда разузнавателната общност ще бъде обединена в една структура подобно на контраразузнаването в ДАНС. За момента не е ясно на чие подчинение ще бъде бъдещата служба, която ще обедини военното разузнаване – Служба "Военна информация" към министъра на отбраната и цивилното – Националната разузнавателна служба (НРС), която в момента е към президента.

Според Ангелов би трябвало обединяването да стане в агенция към Министерския съвет, каквато е ДАНС. Във Министерството на отбраната ще остане само войсково разузнаване, което ще бъде отдел и ще има за цел само осигуряването на операциите на въоръжените сили.

Бъдещето на Националната служба за охрана (НСО) към президента също ще бъде регламентирано в Закона за националната служба.

Статутът на НСО и НРС в момента е разписан едва в няколко члена в Закона за отбраната и въоръжените сили. Едва миналата година бе формирана подкомисия към парламентарната комисия по отбрана за двете служби.

В стратегията е предвидено Съветът по сигурност към МС да контролира разузнаването и контраразузнаването. Този съвет, от своя страна, ще трябва да действа като постоянен кризисен щаб. Към него трябва да има и Център за стратегически прогнози и анализи, който да има възможност да ползва експертизата на външни експерти на НАТО на ЕС

Военният министър съобщи, че в края на месеца ще се проведе заседание на Съвета по сигурност към МС, на който да бъде изготвен окончателният вариант на стратегията. Документът ще влезе в МС в началото на месец юни, след което трябва да мине и през парламента.

Ангелов очаква президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност, за да бъде обсъден документът.

Миналия месец премиерът Борисов каза, че закон за НРС, НСО и военното разузнаване ще има, когато изтече мандатът на президента Първанов, защото ако сега се приеме закон за службите, подчинени на Първанов, щяло да се изтълкува като лична атака.

Последната доктрина за национална сигурност на България бе приета през 1998 г. от правителството на Иван Костов. Но 12 години по-късно все още не е приета стратегия за нейното практическо осъществяване. От 2001 г. насам многократно бяха изготвяни проекти за такава стратегия без нито една от тях да стигне до парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България