Реформаторите биха подкрепили цена от 1.20 лв. за билета в София

Реформаторите биха подкрепили цена от 1.20 лв. за билета в София

Разумната цена на билета за градския транспорт в София е 1.20 лв. коментира общинският съветник от Реформаторския блок Стефан Марков във вторник Според него няма основателни аргументи за исканото от Центъра за градска мобилност (ЦМГ)поскъпване до 1.60 лв. за еднократно пътуване в столичния обществен транспорт от сегашната тарифа от един лев.

Преди дни дружеството, които стопанисва градския транспорт в София, предложи вдигане на цената на еднократния билет с мотива да насърчи ползването на месечни карти, чиито тарифи няма да се променят.

Общинските съветници от Реформаторския блок очакват анализ от ЦГМ за поскъпването, Марков ще има среща с директора на центъра Симеон Арнаудов, след което ще се вземе решение каква цена на билета би подкрепил блокът, каза още Марков пред бТВ. Според него, при толкова голямо увеличение хората ще се откажат от ползването на градски транспорт и ще се принудят да търсят други начини.

Общинският съветник изрази недоволството на Реформаторите от бавното въвеждане на новата тикет-система, която се очаква да направи справедливо таксуването за пътниците. По думите му, билетите за пътуване с метро и другия градски транспорт трябва да се унифицират, тъй като в момента единствената карта, с която може да се ползват и двата вида транспорт, е картата за всички линии, което е неудобно и неприложимо за гражданите и туристите.

Председателят на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев от Реформаторския блок също разкритикува намерението за вдигане на цената на билетчето в София. Според него, при падаща цена на горивата и енергоносителите и увеличаващ се пътникопоток, съсредоточен най-вече в метрото, няма причина за толкова голям скок на цената. Аз ползвам градския транспорт и най-вече метрото и мисля, че такава стъпка ща увеличи гратисчиите, посочи още Ананиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България