Ридли Скот и Кевин Макдоналд ни канят за съавтори в мащабен кинопроект

Всички българи могат да се включат в проекта за създаването на първия глобален документален филм, който ще се режисира от холивудските светила Ридли Скот и Кевин Макдоналд, съобщиха в понеделник от компанията за хай-тек, спонсор на инициативата, "Ел Джи Електроникс".

За да участват в проекта "Life in a Day" (Животът в един ден), желаещите трябва просто да заснемат мигове от своя 24 юли 2010 година (събота) и да качат записа в YouTube на www.youtube.com/lifeinaday. Участниците, чиито кадри бъдат включени във филмовата лента, ще бъдат официални съавтори. 20 от тях ще получат като награда възможността да присъстват на премиерата на филма, която ще се състои по време на един от най-престижните фестивали за независимо кино Sundance.

Инициативата "Животът в един ден” ще мине под продуцентското ръководство на Ридли Скот, който е познат с работата си по "Робин Худ”, "Гладиатор” и "Блек Хоук”. Кадрите на любителите ще бъдат прегледани и селектирани от носителя на Оскар Кевин Макдоналд. Той ще избере най-добрите кадри и ще режисира документалния филм.

Макдоналд стои зад ленти като "Последният крал на Шотландия” (Last King of Scotland), "Правилата на играта” (State of Play) и "Докосване до пустотата" (Touching the Void). През 2000 година той печели Оскар за най-добър документален филм с "Един ден през септември” (One day in September).

"Животът в един ден” наподобява времева капсула, с която ще разкажем на бъдещите поколения как е изглеждал животът на 24 юли 2010 г. Това е един уникален експеримент, който въвлича киноиндустрията и социалните мрежи в едно цяло.

"Надали има по-добър начин да събереш на практика неограничено количество кадри, от това да поканиш за участие членовете на социалните мрежи”, обяснява Макдоналд.

"Животът в един ден” е един от проектите на YouTube, които имат за цел да преминат отвъд познатите граници на изкуствата.

Виртуалният симфоничен оркестър (YouTube Symphony Orchestra) и неотдавна обявеното партньорство с музея "Гугенхайм" са примери за преплитането на видео платформата с класическите изкуства, а тази нова инициатива преминава в по-модерните творчески измерения на киното.

Споделяне

Още по темата

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?