Румънският премиер Емил Бок подаде оставка

Емил Бок подаде оставка след седмици на мащабни протести. Сн: БГНЕС/ЕПА

Румънският дясноцентристки премиер Емил Бок подаде оставка, за да "свали политическото и социално напрежение" в страната и да "осигури икономическата ѝ стабилност", предадоха информационните агенции в понеделник. Бок съобщи решението си на пресконференция на правителството си, предавана пряко по държавните медии.

"Взех решение да подам оставката на моето правителство", каза Бок директно в ефир.

Ръководителят на правителството каза още, че е взел това "трудно решение", не защото иска да се оттегли, а защото е длъжен да го направи заради бъдещето на Румъния. Бок призова колегите си да проявят политическа зрелост и колкото се може по-скоро да определят състава на новото правителство.

Оставката на Бок идва в навечерието на мониторинговите доклади на ЕК за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи, и които, по неофициална информация, няма да са особено ласкави за двете страни. Бок се оттегля и ден след като мисията на Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС похвали усилията на правителството му от последните месеци.

45-годишният политик пое премиерския пост след парламентарните избори през 2008 г.. Преди това той бе кмет на Клуж Напока – най-големият град в Трансилвания.

В идните дни президентът Траян Бъсеску ще назначи нов министър-председател, който ще има за задача да сформира правителство. Но преди да стъпи в длъжност, кабинетът ще трябва да получи одобрението на румънския парламент.

По тази причина Бок призова народните представители да гласуват доверие на новото правителство час по-скоро, за да не се поставя в опасност стабилността на страната в условията на икономическа криза.

Очаква се държавният глава да се срещне с политическите партии по-късно в понеделник. С тях той ще обсъди бюджетния пакт на ЕС и вътрешнополитическата ситуация. Като временен премиер Бъсеску предлага Каталин Предою на мястото на Бок.


43-годишният адвокат беше министър на правосъдието в кабинета на Бок. По-рано Предою беше член на опозиционната Либерална партия, но напусна парламентарната ѝ група и бе независим до приемането на министерския пост през 2008 година.

От януари в Румъния текат многочислени акции срещу правителството на Бок и президента на страната Бъсеску. Хиляди хора излязоха на улицата срещу строгите мерки за икономии, които властите предприемат за спасение на страната от кризата. В частност Бок инициира намаление на заплатите на служителите от бюджетната сфера с 25% при едновременно повишение на ДДС. Това позволи на правителството да изпълни условията, срещу които МВФ ще предостави на Румъния финансова помощ.

Според данните от последните социологически проучвания Демократическата либерална партия на Румъния, която е възглавявана от Бок, се ползва с подкрепата на 20% от гражданите. В същото време лявата коалиция получава доверието на повече от половината от потенциалните гласоподаватели. Парламентарните избори в страната трябва да се проведат в края на годината, но не е изключено да бъдат изтеглени предсрочно с няколко месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?