Румен Овчаров с ново обвинение – за концесията на мини "Бобов дол"

Снимка: БГНЕС

Бившият енергиен министър Румен Овчаров е привлечен като обвиняем за още две престъпления, след като през ноември 2016 г. на ръба на давността му бе повдигнато обвинение, защото допуснал подписването на споразумението за строежа на АЕЦ "Белене".

Сега от представителя на БСП ще се търси наказателна отговорност за това, че е превишил правата си като министър с разрешението да се сключи договор за даване под наем на държавните мини "Бобов дол" на частната фирма "Ораново", която по-късно получи и концесия за добив на въглища без да е платила възнаграждение на държавата за това.

Прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, обясни, че Овчаров не е трябвало да позволи сключването на договора с "Ораново" за наем, а по-късно и за концесия, тъй като преди това би трябвало да е получил разрешение и одобрение от Министерския съвет.

Според държавното обвинение от тези деяния държавата е била ощетена с неизплатена концесионна такса за 557 256 тона добити кафяви въглища. Според Арнаудова, така на практика е извършван неконтролиран добив на природни богатства, представляващи изключителна държавна собственост.

На Румен Овчаров е определена мярка за неотклонение "подписка”.

Прокуратурата бе сезирана за казуса в началото на октомври 2016 г. от правителството на Борисов след тридневен протест под земята на работници от рудник "Бабино", който е част от мини "Бобов дол". Те недоволстваха от неизплащани им от месеца заплати и ваучери за храна от собственика на мините - "Въгледобив Бобов дол", притежавана от фирмата "Въгледобивна компания", зад която стои скандалният бизнесмен Христо Ковачки.

Концесията за добив на подземни богатства от находище "Бобовдолски въглищен басейн", участък "Бабино" е предоставена за срок от 35 г. с решение на Министерския съвет от 9 февруари 2005 г. на дружеството "Мини Бобов дол" ЕАД, което през същата година е със 100% държавно участие в капитала на Министерството на икономиката и енергетиката.

Концесионният договор влиза в сила от датата на прехвърляне на собственост върху акциите на концесионера по договор за приватизационна продажба или друг вид сделка. Няма данни за осъществена такава промяна в собствеността на дружеството, с което не е изпълнено условието за влизане в сила на концесионния договор. Въпреки че не е налице приватизационна процедура и концесионният договор не е влязъл в сила, на 19 февруари 2007 г. правителството дава решение концесията да се прехвърли на частната фирма "Ораново" ЕООД, гр. Перник. Впоследствие "Ораново", която също бе на Ковачки, е продадена за 35 млн. евро на "Въгледобив Бобов дол".

Според бившите управляващи това е загуба за бюджета. Отделно частният концесионер е бил освободен до 2012 г. от задължението да плаща възнаграждение на държавата, задето ползва природните ѝ ресурси, а до миналата есен дължеше на хазната 560 хил. лв. за концесионните такси след тази година. Дружеството обеща да ги плати, но не е ясно дали това е станало.

Покрай миньорската стачка парламентът дори в края на октомври 2016 г. създаде временна анкетна комисия, която да разследва концесията на мини "Бобов дол", но тя така и не проведе нито едно заседание, след като през ноември правителството на ГЕРБ подаде оставка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?