Румен Петков държа реч пред униформени за дружбата с медиите

Румен Петков държа реч пред униформени за дружбата с медиите

Министърът на вътрешните работи Румен Петков събра в понеделник над 200 свои униформени служители и им държа реч в присъствието на журналисти за “мотивировката” на състава. Повод за сбирката в Столичната дирекция на полицията стана официалното оповестяване на резултатите от вътрешната проверка за инцидента в Съдебната палата с фоторепортера от в. “Експрес” Емил Иванов, които в най-общи линии сочат, че той е инсценирал полицейския побой срещу себе си.

Тези констатации бяха съобщени надлежно от шефа на Столична дирекция "Полиция" главен комисар Румен Стоянов в присъствието на министър Румен Петков, на главния секретар на МВР Илия Илиев, на директора на Национална служба "Полиция" Валентин Петров и на журналисти.

Миналата седмица военно-окръжната прокуратура обяви, че няма достатъчно данни, за да образува наказателно дело срещу полицаите, които на 16 май са участвали в инцидента с Емил Иванов, който ги обвини в нанасяне на побой. Полицаи Илия Стоянов и Стефан Огнянов заявиха, че ще съдят фоторепортера Емил Иванов за отправените обвинения. Драмата се разигра в ситуация на невиждана полицейщина и струпване на охрана в Съдебната палата в чест на бизнесмена от групировката СИК Младен Михалев – Маджо, който дойде да свидетелства по дело за бившите си съдружници братята Маргини.

Редовите полицаи обаче бяха дошли с други очаквания на понеделнишката среща с ръководството - да обсъдят проблемите си с високите началници. Видимо недоволни от “дневния ред” на мероприятието, някои от тях споделиха пред Mediapool, че трябвало да излъчат по около 15 представители от всяко софийско районно управление и специализираните полицейски звена. Така казали преките им ръководители и това била причината повечето от тях да отделят време в почивния си ден. Тяхната роля обаче се ограничи само до това да бъдат публика за петнайсет минутното слово на политическия им началник, посветено на тънкостите в работата между министерството и медиите и сложността на вземаните управленски решения в МВР.  

“Журналистите са необходими партньори на служителите от МВР. С журналистите сме от едната страна”, каза Петков, обяснявайки колко трудно е стигнал до решението да не наказва полицаите, участвали в инцидента с Емил Иванов.

Журналисти от ЕС сезират Барозу за побоя в София

Журналисти от страните в Европейския съюз изразяват възмущението си от побоя, нанесен от българската полиция над фоторепортера Емил Иванов,  както и от отказа на властите да преследват полицаите, “замесени в този срамен инцидент”. Това се казва в протестно писмо, адресирано до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

още

За проблемите с ниското възнаграждение на полицейския труд, за неплащането на извънредните отработени часове, за дванадесетчасовите смени (според Кодекса на труда полицаят работи при осемчасови дежурства), за валящите рапорти за напускане на системата, които наброявали 6000 от началото на годината, не стана дума. Униформените, дошли да поставят тези и други въпроси пред началството, останаха безмълвни по време на “срещата-дискусия”.

Неофициално те споделиха, че за едно тримесечие получават компенсации за около 50 часа извънреден труд, равняващи се на 140-150 лв., в зависимост от стажа. За такъв период от време обаче допълнително отработените часове били в пъти повече. Случаите, в които се прибират от нощна смяна и три часа по-късно са викани на работа, за да охраняват футболен мач, например, са ежедневие, коментираха още техни представители пред Mediapool. От футболен мач, игран в дъждовен следобед, някои други от полицаите са изпратени направо да охраняват цяла нощ секционните избирателни комисии в нощта преди евровота.  

“Искам да ви благодаря за това, че вие съзнателно сте направили избора да лишавате близките си, да лишавате децата си, да лишавате семействата си от присъствието си, тогава, когато е необходимо, за да служите на обществото и държавата”, заяви в словото си министър Петков.

Полицаи казаха, че проблемът с ниското заплащане и липсата на компенсации, е крайно демотивиращ. Те се оплакват и от изключително редките срещи между тях и шефовете на районните управления, в които работят. В някои РПУ-та директорите правели само по една среща годишно с униформените си служители. Политиката към младите кадри също е ненадеждна – пускат ги на улицата, без да са запознати с криминалния контингент. Липсвал и контакт между уличния служител на реда и оперативните служби.

Полицаи, които изляха мъката си пред репортери, вместо пред началството, изразиха разочарование и от шуробаджанащината в системата. Не можем да направим нищо срещу “бандитските практики в полицията”, защото сигналите за корупция и други нарушения се блокират от по-висшестоящите служители и не се придвижват в пирамидалната структура на министерството, твърдят те.                

“За нас е важно да има конкретни резултати, без да отклоняваме ресурси, воля и сили да създаваме образ на ведомството. Във всяко стадо си има мърша. Към мършата в МВР ще продължа да бъда безкомпромисен”, заключи Румен Петков и с бърза крачка, ескортиран от гардовете си, побърза да напусне “срещата-дискусия”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?