Русия изпрати десет военни самолета с помощ за Италия

Русия изпрати десет военни самолета с помощ за Италия

Десети самолет Ил-76 на военно-транспортната авиация на Военно-космическите сили на Русия излетя в понеделник от летище Чкаловски, Московска област, за Италия с руски военнослужещи и техника на борда за оказване на помощ в борбата с коронавируса, съобщи министерството на отбраната на Русия, цитирано от ТАСС.

Руски военнимедицински специалисти, специално оборудване и техника пристигнаха на авиобазата на италианските военновъздушни сили"Практик де маре" (на 30 километра юго-западно от Рим).

Москва определи тази помощ като жест на добра воля и я нарече "От Русия с любов", отбелязва Ройтерс.

Руски медии съобщават, че вечерта в събота, 21 март, по поръчение на президента Владимир Путин министърът на отбраната Сергей Шойгу е дал указания за създаване на авиационна групировка, която от неделя да достави помощта за борбата на Италия с коронавируса.

Планирано било да бъдат изпратени осем мобилни бригади от военни лекари вирусолози и епидемиолози, автомобилни комплекси за аерозолна дезинфекция на територии и транспортни средства, както и медицинско оборудване.

Медицинската помощ, която Русия оказва на Италия, няма за цел да се спечели подкрепата на Рим за вдигане на санкциите на Европейския съюз срещу Москва, заяви в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Запитан дали Русия очаква Италия да върне жеста, като се опита да накара ЕС да вдигне наложените на Москва санкции заради Украйна, Песков окачестви идеята като абсурдна. "Не говорим за никакви условия или сметки, или надежди в конкретния случай", каза Песков, цитиран от Ройтерс.

"Самата идея (за отмяна на взаимните санкции), разбира се, заслужава внимание. Сега, когато се сблъскваме с толкова напрегнат момент от гледна точка на международната икономическа конюнктура, от гледна точка на конюнктурата, свързана с цените на енергоносителите, с толкова провокационен фактор като коронавируса, разбира се, подобни ограничения само влошават ситуацията", посочи говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че "тук всичко зависи от известни столици".

"Не ми е известно подобни едностранни стъпки да се подготвят, и ми е известно, че това се смята за целесъобразно" отговори говорителят на Кремъл на въпроса, дали Москва може първа да отмени контрасанкциите.

Помощта за страната, обхваната от епидемията, е стъпка, която има не само политически, но и съвсем практически смисъл, пише руският делови  всекидневник "Ведомости". Според изданието изпращането на руски военни лекари и вирусолози е възможност да се получи практически опит в борбата с коронавируса в случай, че епидемията дойде в Русия.

Мненията на руските читатели на вестника, изразени на неговата фейсбук страница са разделени. Едни одобряват акцията и я определят като безкористен жест. Други смятат, че епидемията вече е дошла в Русия и че властите не предприемат достатъчни и необходими мерки за нейното възпиране. Вместо това изпращат помощ в Италия, за да получат политически преференции.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус