Русия се надява да подпише за "Турски поток" след съставянето на правителство в Турция

Дмитрий Медведев

Русия очаква да подпише междуправителствено споразумение за строежа на газопровода "Турски поток" след съставянето на правителство в Турция, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за словенското радио и телевизия, цитирано ТАСС.

"Междуправителственото споразумение наистина все още не е подписано. Причината за това до голяма степен се състои в това, че там /в Турция/ няма правителство", поясни руският премиер, който ще посети Словения в края на седмицата.

"Нашите партньори, нашите колеги в Турция трябва да съставят това правителство. Това не е много лесна работа, както показва опитът. Ние водим преговори с тях. Надявам се, че когато всички политически проблеми при тях бъдат решени (...), ще можем окончателно да се договорим по всички въпроси", добави той.

Медведев посочи също, че Словения може да изиграе "своята напълно сериозна роля" във връзка със строителството на газопровода. Той поясни, че редица страни вече са проявили интерес към проекта, включително Унгария и Сърбия. "Така че бих препоръчал на вашите ръководители също да разгледат по-внимателно този проект", посочи руският премиер.

Проектът за газопровод "Южен поток" умря по вина на чиновниците от Брюксел, но Русия гледа с оптимизъм на неговата алтернатива "Турски поток", заяви Медведев.

България не можа да вземе решение и проектът умря, добави Медведев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес