Русия ще определя тарифите на Бургас-Александруполис

Русия ще определя тарифите на Бургас-Александруполис

Русия е успяла да постигне значителни отстъпки по проекта Бургас-Александруполис, една от които е свързана с определянето на тарифите за транзита на нефта. За утвърждаването им ще са достатъчни 51 процента от гласовете на участниците в Международната проектна компания (МПК), колкото всъщност е руският дял, пише в понеделник руското издание РБК , като се позовава на източници, запознати с преговорите. Останалият капитал се дели поравно между българските и гръцките компании.

Още тази седмица, в рамките на визитата на гръцкия премиер Констас Караманлис в Москва от 17 до 19 декември, може да се подпише споразумението за създаването на МПК, пише РБК.

"Преговорите бяха трудни, но руската делегация успя да постигне значителни отстъпки от българските и гръцките колеги. Така редица от решенията ще бъдат вземани с обикновено мнозинство, а за други ще е необходимо и участието на миноритарните собственици", обяснява мениджър на една от руските компании, участващи в проекта.

По-рано вицепрезидентът на "Транснефт" Михаил Барков коментирал пред изданието, че в хода на преговорите през ноември между трите страни е имало разногласия по въпроса с определянето на тарифите за качването на нефта по тръбата. Българите и гърците са настоявали това решение да се взема със съгласието на 80-90 на сто от акциите в компанията, но за руските компании тази схема се оказала неприемлива, особено при условие, че дяловете на София и Атина могат да бъдат изкупени от конкурентни на Москва частни компании, пише РБК Дейли.

В крайна сметка Русия успяла да си извоюва тя да определя размера на тарифата с нейното мажоритарно мнозинство. "Това ще ни позволи да не отчитаме мнението на миноритарните собственици, които могат да настояват за по-високи цифри от изгодните за руските петролни компании и по този начин проектът да стане по-привлекателен от конкурентния Баку-Тбилиси-Джейхан", посочва цитираният мениджър.

Мнението на България Гърция ще се взема предвид при одобрението на крупни сделки, при изменение на устава на МПК и редица други важни въпроси.

"В момента се уточняват последните цифри покрай необходимите гласове – да са 75 на сто, както настоява Русия, или над 80 на сто, както искат българите и гърците", посочва източникът на РБК Дейли. Снижаването на прага, според него, ще принуди миноритарните собственици да се договарят помежду си, доколкото всеки от тях държи по 24.5 на сто.

От пресслужбата на "Транснефт" отказаха да коментират преговорите, само вицепрезидентът Барков отбеляза, че ако нюансите от споразумението не бъдат уточнени до визитата на Караманлис в Москва, документът ще бъде подписан не по-късно от края на януари 2008 г. Според него гръцките и българските участници вече са изпратили своите поправки по него и те сега се съгласуват между руските участници в бъдещата МПК, която ще се регистрира в Холандия.

Според Михаил Крутихин, партньор на консултантската компания "РусЕнерджи", ако руснаците успеят да прокарат ниски тарифи за Бургас-Александруполис, това ще се отрази върху рентабилността на проекта. "Ще се наложи някой да субсидира тези тарифи", отбелязва той и допълва, че за достигане на възвръщаемост на проекта, те трябва да са по-високи от свободното минаване на танкерите през Босфора, отчитайки факта от две прекачвания на суровината от и на танкери.

Споделяне

Още от Бизнес