Руската ВТБ нямало да "спасява" КТБ

"Файненшъл таймс": Българите не са на едно мнение за руската роля в спасяването на банката

Руската ВТБ нямало да "спасява" КТБ

Руската банкова група ВТБ не планира да участва в увеличаването на капитала на българската Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи РИА "Новости" във вторник, като се позова на източник от руската финансовата институция.

Засега от ВТБ Капитал (инвестиционното дружество на ВТБ), което притежава малко под 10 процента от Корпоративна банка на стойност от около 10 милиона евро спестяват всякакви официални коментари по темата.

Източникът от банковата група обяснява пред РИА "Новости", че "не се каним да спасяваме банката и да участваме в увеличаването на капитала ѝ".

Твърдението, че ВТБ проявява интерес към КТБ се появи в деня, в който БНБ постави банката под особен надзор заради изчерпване на ликвидността. БНБ отстрани от работа Надзорния съвет на КТБ и започна обстойни проверки. Самият управител на БНБ обяви, че има инвестиционен интерес от ВТБ, което съобщение предизвика критики от негови колеги финансисти и икономисти.

Преди ден финансовият министър Петър Чобанов обаче обясни, че преди държавата да реши да национализира КТБ и дъщерната ѝ "Креди агрикол България", която също бе поставена под специален надзор, на сегашните акционери ще бъде дадена възможност да осигурят необходимия ресурс за стабилизирането. Това различно мнение накара наблюдателите да усетят, че БНБ и правителството са на различни позиции за оздравяването на КТБ.

Това мнение се размина с на с позицията на БНБ, изразена в неделя, според която държавата ще увеличи капитала на двете банки и ще влезе като акционер в тях.

В същия дух влиятелният британски вестник "Файненшъл таймс" коментира в броя си от вторник, че българите не са на едно мнение за руската роля в спасяването на КТБ, теза, която изданието извежда в заглавието на материала си.

Вестникът информира, че българският министър на финансите Петър Чобанов и централната банка на страната БНБ не споделят едни и същи виждания по въпроса за евентуалното участие на руска държавна банка в спасяването на българската КТБ, която бе поставена под специален надзор.

Спорът за спасяването на КТП, която има силни политически връзки, е напомняне за близките отношения между София и Москва, които привличат засиленото внимание на българските партньори в ЕС, посочва "Файненшъл таймс".

БНБ обяви отписване на капитала на акционерите на КТБ, което открива пътя към национализация, припомня изданието. Петър Чобанов обаче заяви, че акционерите ще бъдат помолени да участват в рекапитализирането на банката.

Атанас Бостанджиев, главен изпълнителен директор на инвестиционното дружество ВТБ кепитъл (VTB Capital), дъщерно на ВТБ, посочва пред "Файненшъл таймс", че банката не е участвала в управлението на КТБ и в момента не планира да се ангажира с допълнителен капитал или ликвидност.

От Министерството на финансите се почувстваха длъжни да успокоят медиите, че нямало "никакво разминаване между Министерския съвет, Министерството на финансите и БНБ по повод на предприетите действия към КТБ". В разпространено късно вечерта в понеделник съобщение от министерството бе написано, че "от страна на правителството има пълно съгласие по отношение на подхода на БНБ за разрешаване на ситуацията и подкрепа на действията на централната банка за стабилизиране и оздравяване на КТБ".

"Мерките са подготвени при пълна съгласуваност и координация между Министерския съвет, МФ и БНБ", се посочваше в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес