Руското енергийно министерство предлага да започне добив на шистов газ

Руското енергийно министерство предлага да започне добив на шистов газ

Министерството на енергетиката на Русия предлага на правителството да започне добива на нефт и газ от шисти, съобщава Финмаркет, цитирайки материали за правителствено съвещание, изготвени от ведомството.

Според документите, страната не се нуждаела толкова от енергоресурсите от шистови находища, колкото от проучването на американските технологии, които позволиха на САЩ да извърши "шистова революция".

 

Министерството предлага да започне проучване, което трябва да оцени шистовите запаси на страната, а държавните "Роснефт" и "Газпром" да започнат добив на пробни полигони.

 

Още през август ведомството предупреди, че "Газпром" е застрашена от добива на шистов газ в САЩ. Според изчисленията през 2016 г. руският монополист ще започне да изпитва трудности с пласирането на суровината си, тъй като тогава се очаква САЩ да започнат да изнасят още по-големи количества шистов газ, който е значително по-евтин от руския.

 

От "Газпром" неведнъж са коментирали, че не виждат перспектива за развитието на добива на шистов газ, а американските газови тенденции определят като "сапунени мехури". През октомври 2012 г. обаче съветът на директорите на дъщерната на "Газпром" компания "Газпром нефт" взе решение за активна разработка на находища на шистов нефт.

 

Изданието припомня, че благодарение на шистовия газ през 2009 г. САЩ успяха да изпреварят Русия по общ добив на природен газ. Противниците на отрасъла твърдят, че технологията на добива на газа от шисти и вредна, тъй като при хидрофракинга се използват химически активни отровни вещества. Компаниите обаче обясняват, че токсичните вещества са малка част от съставките при разрива на скалните образувания и водата се рециклира и използва многократно в процеса на разбиване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес