Шеврон ще търси шистов газ в Източна Румъния

Американският петролен гигант Шеврон е получил разрешение да търси находища на шистов газ в Източна Румъния въпреки споровете във връзка с последствията за околната среда, които може да има методът на добиване на газа, предаде Франс прес в четвъртък.

"Дадохме им разрешение, защото законът ни задължава", каза за агенцията Димитру Бузату, председател на окръжния съвет на окръг Васлуй, като добави, че американската компания многократно е кандидатствала за получаване на разрешение.

Мораториумът над проучването за шистов газ в Румъния изтече през декември, уточнява АФП.

Следващата крачка на компанията ще бъде да получи лицензионен договор, преди да може да започне проучванията, каза Бузату.

Шеврон съобщи, че ще продължи да сътрудничи с румънското правителство и всички дейности на компанията ще бъдат извършвани съгласно румънските закони и предписанията на Европейския съюз. Американската компания, цитирана от АФП, отбеляза, че възнамерява да инвестира десетки милиони долари в разработка и експлоатация, ако бъдат открити големи залежи.

Добивът на шистов газ предизвика остра полемика в цял свят, а методът хидравлично разбиване, или фракинг, с който се добива шистовият газ, бе забранен в отделни страни като България и Франция. Фракингът се състои във вкарване на голямо количество вода, пясък или химикали в скални маси под високо налягане, за да се освободи газът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?