Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шистов газ - по света и "без” у нас

44 коментара
Шистов газ - по света и "без” у нас

На състоялия се Световен газов конгрес в началото на юни 2012 г в Куала Лумпур, зам.-шефът на "Гзапром" Александър Медведев отбелязва, че въпреки глобализацията все още само три са макро-регионалните пазари на газ. Това са Северна Америка, Европа и Източна Азия и всеки един от тези пазари си има своята регионална идентичност.

Веднага възниква въпроса обаче докога? Преодоляването на множеството препятствия, свързани с разработването на големи неконвенционални находища по целия свят, ще е от голямо значение не само за преструктурирането на газовите пазари, но и за посрещането на все повече увеличаващите се енергийни нужди.

Докато развитието в сферата на шистовия газ и въглищния метан (CBM) продължава да преобразува енергийното състояние на Северна Америка, то неконвенционалните находища на природен газ с всеки изминал ден стават все по-гореща тема и в Европа, Латинска Америка и Далечния изток, включително Австралия. Дори и на Африканския континент се наблюдава раздвижване по този въпрос и причината е разбираема. Шистовият газ е на път да се превърне в световен феномен, чиито потенциални запаси са предпазливо прогнозирани от някои сериозни институции като Харт Енерджи Рисърч и след това многократно тиражирани под най-различни форми, в много от случаите спекулативно. Проучването на тези залежи тече вече на много места по света, но все още в твърде начална фаза. На практика, комерсиален добив на шистов газ не се прави никъде извън Северна Америка.


От приложената карта, във виненочервен цвят са обозначени басейни с установени запаси, с жълт цвят са басейните с неустановени запаси. В бяло са означени обширни райони, където би могло евентуално да има някакво наличие на шистов газ и със сив цвят са местата без налична информация. Очевидно е, че този път ние сме от почти богоизбраните, т.е България има уникалния шанс да се нареди сред по-богатите. С категоричното условие, разбира се, ако се докажат съответните запаси, защото засега сме все още в жълтите полета на районите с недоказаните запаси. Поднасям тези факти без каквито и намерения или мисъл това да влияе на когото и да било. Просто това са фактите към днешна дата и нищо повече.

Все още предстои да бъде доказано, дали добиването на шистов газ ще се окаже рентабилно в глобален мащаб. Добивът на шистов газ в Щатите е увеличил националния им резерв близо с 50% за последните 10 години. Очакванията според доклада на ЕИА (Energy Information Administration) за 2011 са, че шистовият газ ще достигне 77% от общия добив на газ в САЩ през 2035 г.

Неконвенционалните находища на природен газ, според същия този доклад, ще бъдат от съществено значение за потреблението в Китай. Прогнозите са за достигане 72% от местния си производствен контингент на такива ресурси до 2035 г . Вече не е трудно да се досетим защо е присъствието на трите големи петролни и газови компании в Китай. "Шел" има подписан договор за проучване и добив на шистов газ в тази страна, "Шеврон" е също пред подписване, "Ексон Мобил" ще работи местна нефтена компания в джойн венчър.

За Индонезия бих могъл да споделя много, но искам само да кажа, че заедно с Австралия ще играят ключова роля след Китай при газоразпределението в тази част на света. На о-в Джава, където е и столицата Джакарта, започва изграждането на газова централа на стойност 1.5 млрд. щатски долара.

Богатствата на шистов газ в Южна Америка се свързват с Аржентина, затова и фокусът е насочен към голямото находище Васа Муерта (Vaca Muerta) с предполагаеми огромни запаси от шистов нефт и газ. В Аржентина има един друг проблем и той е, че печалбите от експорт на нефт и газ не могат да бъдат обръщани в чуждестранна валута и фиксираната цена на нефта от 47 щатски долара за барел важи както за износ, така и за местна търговия. Това определено води до негативен ефект върху петролните компании особено в частта за експорт.

Засега Африка е по- назад в надпреварата, но алжирската компания "Сонатрак" предвижда първия си сондаж за шистов газ през следващите няколко месеци. Причината е, че на този континент почти няма изградени газопреносни колектори, като се изключи Алжир.

Европа може да стане главен конкурент при добива на шистов газ. В Европа има няколко места, където има огромен потенциал за комерсиален добив на неконвенционален газ, чиито количества биха могли да стабилизират увеличаващите се разходи в промишлеността и домакинското потребление. Полша се очертава да поеме лидерската позиция в неконвенционалните проучвания и добив, въпреки наскоро появилата се информация за оттеглянето на "ЕксонМобил" от разработката на неконвенционални находища в страната. Изключителна активност напоследък проявява Турция в посока шистовия газ. В Украйна и Унгария също от няколко години се правят проучвателни сондажи. За България не бих искал да коментирам каквото и да е. Мисля, че от всичките писания вече всеки може да си направи елементарния извод – кой крив и кой прав.

От страна на сервизните компании се отделят огромни средства за усъвършенстване на технологиите и най-вече детайлите при интензификация на пластовете, познати на широката общественост като фракинг процедури. Едно от последните достижения в тази посока е разработената нов тип добавка за стабилизиране на нарушени шистови формации с търговското наименование Г-Сиал НРГ. Разтваря се във вода и е абсолютно безвредна съгласно химическия класификатор. Всяка следваща фракинг операция де факто е планирана с използването на все по-малки количества вода. Говори се вече само за ефективни степени на хидравлични разкъсвания, а не на целите интервали както досега. Това сочи, че и на този фронт кипи трескава надпревара.

Въпреки че размерите на находищата за неконвенционален газ не са напълно оконтурени и са с приблизителни оценъчни запаси, общото мнение е, че ще продължи надпреварата, и то със значително по-високо темпо. Сериозни проблеми с регулациите трябва да бъдат решени, за да се случи всичко това споменато по-горе. Основните тревоги са свързани с продължителността на концесиите, нормите и разрешителните, предпазването на повърхностните води, множество законови пречки и т.н и т.н.

Не се знае кога обществата ще станат по-наясно и съответно правителствата ще са по-толерантни към темата. Поради всичките тези причини, все още е твърде рано да се правят каквито и да е точни прогнози. Това което е ясно е, че има достатъчно неконвенционални ресурси и потенциал по света да се покрият нуждите от чиста енергия за следващите поколения.

* Авторът е сондажен инженер, завършил Минно-геоложки университет през 1989 г. До 1996 г. работи в "Нефт и газ Плевен" като главен инженер. От тогава до днес работи в държави от Близкия изток, Египет, Казахстан и сега в Индонезия, за различни компании като инженер по сондиране. В своята практика има десетки наклонени и 12 хоризонтални сондажа за нефт и газ. Ръководи множество интензификации на сондажи чрез фракинг технологията в различните ѝ форми в това число и в шистови формации.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

44 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #44

  Очевидно е 42, че познаваш автора. Вероятно ти си един от хората, за които говориш, че има в Б-я, и са се занимавали и разбират. Защо не споделиш твоя опит и ни просветлиш и нас неразбиращите, а не само с общи приказки, оказали са не съвсем верни дори да говориш кой какъв бил.

 2. Анонимен
  #43

  #42 Ти си малък "гений". Реших да проверя какво се крие зад името на автора и открих следното: В профила на В.Н. във фейсбук видях множество снимки и немалка част от които от Индонезия, дори от снимката на корицата се вижда респекта който има там където работи. Завършил е Минно Геоложки институт и доколкото ми е известно там е мястото където ставаш сондажен инженер, а не компютърен. Все пак отидох и по-далеч. Установих, че същия г-н има все пак връзка и с компютърния бранш. Съсобственик е на vario.bg-

 3. Анонимен
  #42

  Проучете внимателно автора и ще разбере,че е от бранша само че компютьрния.За да е експерт човек са необходими дьлги години работа и опит.Такива хора има в Бьлгария,но вьпросния господин не е от тях.Не е ясно обаче кой му плаща да превежда статии и да ходи по телевизиите защото от патриотични чувства не би си мръднал дори пръста.

 4. Анонимен
  #41

  Глас на човек от бранша - внимателно прочетете неговото резюме. Технологично изостаналата ни страна става бранише за зелени таласъми, в което след няколко години ще сондират чужди компании, а тук няма да е останал нито един сондажен екип на необходимото ниво. Лесните находища са на привършване, трябва нова техника и още по-ново мислене. Трябва си и действаща Национална Агенция по Ресурсите с геолози, а не министерство с чиновници. е Минералните митА

 5. Анонимен
  #40

  Не можахме с референдум да станем република на СССР, но пък имаме шанса да станем бананова република на Русия. Ние искаме да сме зависими. ЗАВИСИМИ от Русия. С петрола е ясно, друга фирма освен Лукойл няма. Цената на дизела била по висока от бензина, чудят се икономисти , и аз се чудя. А цента на природната газ каква е?
  "Цената на природния газ в САЩ падна под 65 долара за 1 000 кубични метра за първи път от десетилетие насам."
  "България вече плаща $600 за руския газ."
  Сега остава да решим с референдум

 6. Анонимен
  #39

  32 Това, че шистовия газ няма да избяга е патетично. Първо с глупавия мораториум дори не знаем какво имаме. Разбирам да бяхме казали - стоп на добива - но до тогава да си проверим какво имаме, а НИЕ ЗАБРАНИХМЕ ДА ЗНАЕМ КАКВО ИМАМЕ, пък тогава да мислим какво да правим. Това щеше да ни отнеме 2-3 години през които да проверим нещата, къде какво става и чак тогава да тръгнем по пътя и то само дотолкова доколкота сме сигурни, че си струва.

 7. Анонимен
  #38

  33 Да ни би Мелроуз, които добиват природен газ да го изнасят. И защо да го правят като печелят по 200 долара на 1000 куб метра, като плюс произвествените си разходи пак са 30% под цените на Газпром. Преди да пишете мислете и учете, защото сте като талибани - нито разбирате, но претенции до Бога?!? И ще ни вкарате зорлем в криза от глупостта Ви. Защото нищо не рискувате - нито лев, а сте и анонимни. И отговорност няма как да Ви се потърси.

 8. Анонимен
  #37

  33 Очевидно един лев не си изкарал в реален бизнес, не си рискувал собствени пари и не разбираш нищо от икономика. Където точно ще го изнесе? В Русия или в Турция? Или Гърция или Румъния. Навсякъде имат или местни източници или алтернативен внос затова и цените им са по-ниски. Само ние сме единствено зависими. А природния газ е чувствителен към разходи по транспортиране.

 9. Анонимен
  #36

  35 Абе можели толкова да си залупен - експеримент е нещо което се прави в лабораторни условия или полеви но в ограничен размер. Американците добиват по 150 милиарда куб метра газ всяка година от шисти, плюс около 60 милиона тона течни фракции пак от шисти а ти ми говориш за експеримемнт?!!? Аман от ограничени и комплексирани хора.

 10. Анонимен
  #35

  американските добиви на шистов газ са експерименти.Докато има добив на газ от дълбоки дупки в земята,това оостава само опити.ВИДЯЛА ЖАБАТА ЧЕ ПОДКОВАВАТ ВОЛА И ТЯ ДИГНАЛА КРАК.Хабете си парите да добивате Метан от пресушените блата край дунава.(1945-50г),заради комарите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.