С 500 лв. на човек властта мигновено потуши протеста на служителите за борба с градушките

Хората в момента работят за по 360 лв. на месец "чисти" пари

Тежката метеорологична ситуация заради обилните градушки в Южна България се усложни допълнително в понеделник заради протест на служителите на Изпълнителната агенция "Борба с градушките". Те от години се опитват да поставят проблема с критично ниското си заплащане.

В понеделник служителите на полигоните за борба с градушките в Южна България използваха кризисната метеорологична ситуация и обявиха протестни действия с искане за увеличение на заплатите.

Оказа се, че хората в агенцията масово получават за работата си около 360 лв. "чисти" пари на месец, защото повечето от тях са назначени на минимална работна заплата.

Акцията им постигна известен успех, след като министър Румен Порожанов, изпълнителният директор на ИА "Борба с градушките" Ваньо Славеев и Светла Василева, председател на независимия синдикат на заетите в земеделието, подписаха споразумение за вдигане на възнагражденията под формата на допълнително материално стимулиране (ДМС). Хората ще получат еднократно по 500 лв.

Протестът е за по-високи заплати и по-добри условия на труд

Точно в 8 сутринта в понеделник служителите се събраха на полигона в Поповица. От ръководството съобщиха, че са изключени три от площадките, предаде БНР.

Близо 100 души от двата полигона за борба с градушките в Поповица и Голям чардак обявиха гражданско неподчинение и изключиха пултовете. Така продукция за над 400 милиона лева остана незащитена от градушки, независимо от лошата метеорологична прогноза.

Протестиращите настояха: "Искаме да ни вдигнат заплатите, да се водим като ракетострелци, подобряване на битовите условия… Ако не получим 20 процента увеличение, ще спрем да работим."

"Работното ни време е от 34 часа без прекъсване и работим на открито без подходящи за това дрехи и условия за почивка в помещенията", добавиха те.

На площадката в Поповица се събраха и кметове от областта. Кмет на село Селци - Стефан Стефанов заяви подкрепата си за протестиращите и каза: "Ние, ако не застанем зад тях, селата ни загиват."

По данни на Светла Василева от КНСБ 90% от работещите в деветте полигона в страната получават минимална заплата.

Василева поясни, че е необходима промяна в статута на работещите в Агенцията за борба с градушките, защото сега не може да им се изплати обещаното от 20 на сто повишение на заплатите, поради това, че са държавни служители.

За 3 юли е обявен оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури в 10 области, жълт код за други 15 района. За следващия ден в 11 области от Източна България е обявено предупреждение втора степен за значителни валежи и силни бури с градушки, в 4 области е кодът е жълт.

Обещаните 500 лв. ще са еднократни

Заради протеста до обяд в министерството на земеделието министър Румен Порожанов, изпълнителният директор на ИА "Борба с градушките" Ваньо Славеев и Светла Василева, председател на независимия синдикат на заетите в земеделието, подписаха споразумение за увеличаване на възнагражденията.

Според него всеки работещ в системата на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" ще получи увеличение на заплатата под формата на допълнително материално стимулиране в размер на 500 лв. В момента заплатите в агенцията са чисто около 360 лева. Въпросните 500 лв. ще бъдат раздадени със заплатите за юли, като сумата ще бъде еднократна под формата на ДМС, което според управляващите е около 20 на сто увеличение на заплатите до края на годината. Реалното увеличение на месечните възнаграждения с 20 процента ще бъде от 1 януари 2018 година, като те ще достигат 510 лева, а впоследствие се очаква да има и още едно увеличение от 10 на сто.

По думите на министър Порожанов раздаването на ДМС е единствената законова възможност за увеличение на заплатите съобразно Закона за държавния служител. Парите ще бъдат изплатени до две седмици. Това ще представлява около 18 процента увеличение на трудовите възнаграждения. Системата ще работи до края на годината, а от началото на 2018 г. ще се търсят допълнителните ресурси за достигане на исканото от работещите в агенцията 20-процентно увеличение.

Порожанов коментира, че според него протестите са "насочени от външни среди", че са политически режисирани и с тях се цели създаването на допълнително напрежение.

Малка част от ракетните площадки не работят

Най-засегнатите от градушките в страната от тази нощ райони са Враца, Монтана, Кюстендил, Рила, Перник, София, Ботевград, Търговище, Ловеч. Изстреляни са над 350 ракети, но има и поражения, съобщиха от ИА "Борба с градушките".

При наличието общо на 200 ракетни площадки в България сутринта в понеделник не работеха 23 - основно в района на Пловдив, където бе съсредоточен протестът.

По-късно бе съобщено, че всички площадки за борба с градушките с команден пункт село Поповица са готови за стрелба. Това каза за БТА началникът на пункта Никола Ковачев, след като тази сутрин почти една трета от тях бяха изключили пултовете за управление в знак на протест за ниските заплати и лошите социални условия за работа.

Част от протестиращите обаче бяха скептични относно обещанията за увеличение на заплатите, тъй като подобни уверения им се давали всяка година и не се изпълнявали, а се правели с цел да се изкара сезона.

От командния пункт в Голям Чардак например заявиха пред БТА, че всички 25 площадки са изключени и няма да работят, докато не видят реални резултати от разговорите между агенцията и министерството на земеделието.

Споделяне

Още от България