С включването на ВЕП "Св. Никола" удвояваме мощностите от вятърна енергия

С включването на ВЕП "Св. Никола" удвояваме мощностите от вятърна енергия

Електроенергията, добивана у нас от вятърни мощности, ще се удвои с включването на ветроенергиен парк (ВЕП) "Свети Никола" към електропреносната мрежа. Приключването на строителните работи бе отбелязано официално във вторник, а присъединяването на ВЕП "Св. Никола" към мрежата се очаква да стане през декември 2009 г. Инсталираната мощност е 156 мегавата. Инвестицията възлиза на 270 млн. евро.

Централата има капацитет да произвежда 340 гигаватчаса годишно, които ще се изкупуват от Национална електрическа компания, както е предвидено в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата.

Съоръженията са изградени близо до Каварна и ще се експлоатират от "Ей И Ес Гео Енерджи" - съвместно дружество между американската енергийна компания "Ей И Ес" и българо-германското дружество "Гео Пауър".

Премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и временно управляващият посолството на САЩ Джон Ордуей участваха в церемонията по откриването на най-големия ветропарк в България.

"Това е един много, много добър екологичен проект, който освен всичко друго, ще ни спестява и 300 хил. тона вредни емисии годишно", каза премиерът преди да разбие бутилката с шампанско в един от ветрогенераторите в новия парк, след което спешно да поеме към Силистра, където открива завод за соларни батерии. Тези две събития станаха повод да отбележи гордо, че "днес е ден на новите технологии".

Министър Трайчо Трайков каза, че в бъдещата енергийна стратегия ще се определят райони за структуриране на такива проекти, а освен това ще се влагат средства в разширяване на инфраструктурата, за да поеме мощностите от възобноваеми енергийни източници.

Проблемът на повечето от тези проекти е, че няма развита електропреносна мрежа и електроразпределителните дружества и НЕК понякога бавят реалното присъединяване на вече изградени мощности.

Запитан дали се предвиждат облекчения за инвеститори в такива проекти, премиерът Борисов отново напомни, че бюджетът е бил опоскан от предишното правителство, а как ще бъде догодина, ще мислим, когато дойде.

Борисов обаче увери, че настоящото управление ще направи всичко възможно, за да се покрият квотите на Европейския съюз за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Ангажиментът на България е да постигне 16% дял енергия, добивана от ВЕИ, до 2020 година.

От "Ей И Ес" заявиха, че в момента преговарят с държавата за начините, по които може да се възползват от спестените въглеродни емисии, когато кандидатстват за въглеродни кредити по съвместни проекти по Протокола от Киото за сметка на редуцираните количества. Компанията смята, че може да разчита на между 3 и 5 евро за тон въглеродна емисия.

Джон Ордуей каза, че отварянето на ветропарка става символично преди световната среща на върха в Копенхаген, където се очаква да бъдат взети окончателни решения за борба срещу промените в климата. С пускането на парк "Свети Никола" и новата мощност на "Ей И Ес" в ТЕЦ "Марица - Изток 1" догодина, американската компания ще покрива 9% от енергийните нужди на България, добави временно управляващият посолството на САЩ.

Борисов и Трайков от своя страна обърнаха внимание, че ветропарк "Св. Никола" е много екологичен не само заради зелената енергия, която ще произвежда, но и с мерките за наблюдение на прелета на птиците и радарната система за предупреждение, която при нужда автоматично може да изключи перките. Монтирането на системата струва 250 хил. евро.

Питър Литгоу, шеф на "Ей И Ес" в България, поясни, че ВЕП "Свети Никола" е кръстен на покровителя на морето, ветровете, но и на банките, за да покаже заслугите на банките за изграждането на проекта.

По повод обвиненията за липсата на прозрачност в обществените поръчки в енергетиката, Бойко Борисов заяви, че това не е така. "Наблюдавайте всяка една и ще видите, че са прозрачни”, призова той журналистите.

Запитан от репортери как спестява по време на криза, Борисов отговори, че няма личен живот, яде само вечер и така пести.

Споделяне

Още от Бизнес