Съд в Анкара спря действието на решението за блокиране на достъпа до Туитър

Административен съд в Анкара спря действието на решението на Дирекцията по телекомуникации в Турция за блокиране на достъпа до социалната мрежа Туитър, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Съдът постанови, че цялостната забрана на Туитър противоречи на "принципите на правовата държава". Решението е взето, след като съдът бе сезиран от Асоциацията на турските адвокатски колегии и Анкарската адвокатска колегия.

След решението би следвало да отпаднат пречките пред достъпа до Туитър в Турция, обяснява правен експерт, цитиран от телевизията.

Турция блокира достъпа до Туитър миналата седмица, след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган заплаши "да изкорени" сайта, където изтекоха записи, разкриващи предполагаеми корупционни действия на политическия елит. Решението беше критикувано в Турция, а също от европейски държави и САЩ.

По-рано в предизборно телевизионно интервю министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че блокирането на Туитър е вътрешен въпрос на Турция. Коментирайки критиките от европейски страни, премиерът на Турция призова ЕС да се занимава със своята работа.

Това, което ние направихме, е вътрешен въпрос. За това има съдебни постановления. Защо ЕС игнорира случващото се в други страни? Нека се държи с нас така, както се държи с останалите, каза Ердоган.

Той поясни, че десетки и стотици молби за премахване на акаунти и съобщения в Туитър идват от Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Русия, Индия. По неговите думи, по-голямата част от тези исканията се изпълняват.

На фона на това Турция иска да закрие само два акаунта. Ние изпращаме съдебни постановления, но не ни чуват /в компанията Туитър/. Може ли след това да очаквате от мен да имам предишните благи намерения? Остава ни само да закрием достъпа, каза Ердоган.

Що се отнася до свободите, ние сме отишли много по-напред от повечето страни в ЕС. Такава свобода на информацията, като при нас, няма в много от тях.  Човек може да започне и да обижда както си иска премиера. При тях такова нещо не можеш да направиш, заяви Ердоган.

Турският премиер увери, че Турция и занапред ще действа строго по отношение  на социалните мрежи, в случай че те не изпълняват съдебни предписания за закриване на акаунти и изтриване на съдържание.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?