Съдът намали присъдите за пожара във влака София - Кардам

Съдът намали присъдите за пожара във влака София - Кардам

Състав на Апелативния съд във Велико Търново намали в сряда присъдите на шафнера Георги Георгиев и началник-влака Иванка Костадинова, обвинени за пожара в бързия влак София - Кардам на 28 февруари 2008 г., когато загинаха девет души.

През май миналата година за немарливо изпълнение на служебните задължения и причинена по непредпазливост смърт на девет души Окръжният съд в Плевен постанови 12 години затвор за Георгиев, 8 години лишаване от свобода за Иванка Костадинова и оправда бившия заместник-директор в БДЖ Георги Иванов.

С решението на великотърновските магистрати Георгиев и Костадинова са оневинени по част от обвинението в немарливо изпълнение на служебните задължения. Присъдата на шафнера е намалена на осем години и шест месеца лишаване от свобода. На пет години затвор е намалена присъдата на началник-влака.

Апелативният съд потвърждава присъдата в останалата ѝ част, с която двамата подсъдими солидарно с БДЖ "Пътнически превози" EOОД са осъдени да платят на близките на жертвите общо 1.9 млн. лв. за претърпени неимуществени щети.

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

През януари Бургаският апелативен съд намали присъдите на двамата подсъдими за катастрофата в местността Бакаджика край Ямбол, станала на 28 май 2009 година.

Шофьорът на автобуса Господин Господинов ще лежи в затвора 13 години вместо първоначално присъдените 15. Наказанието на собственика на превозното средство Слав Славов бе намалено от 13 на 10 години.

Споделяне
Още по темата
Още от България