Съдът намали присъдите за пожара във влака София - Кардам

Съдът намали присъдите за пожара във влака София - Кардам

Състав на Апелативния съд във Велико Търново намали в сряда присъдите на шафнера Георги Георгиев и началник-влака Иванка Костадинова, обвинени за пожара в бързия влак София - Кардам на 28 февруари 2008 г., когато загинаха девет души.

През май миналата година за немарливо изпълнение на служебните задължения и причинена по непредпазливост смърт на девет души Окръжният съд в Плевен постанови 12 години затвор за Георгиев, 8 години лишаване от свобода за Иванка Костадинова и оправда бившия заместник-директор в БДЖ Георги Иванов.

С решението на великотърновските магистрати Георгиев и Костадинова са оневинени по част от обвинението в немарливо изпълнение на служебните задължения. Присъдата на шафнера е намалена на осем години и шест месеца лишаване от свобода. На пет години затвор е намалена присъдата на началник-влака.

Апелативният съд потвърждава присъдата в останалата ѝ част, с която двамата подсъдими солидарно с БДЖ "Пътнически превози" EOОД са осъдени да платят на близките на жертвите общо 1.9 млн. лв. за претърпени неимуществени щети.

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

През януари Бургаският апелативен съд намали присъдите на двамата подсъдими за катастрофата в местността Бакаджика край Ямбол, станала на 28 май 2009 година.

Шофьорът на автобуса Господин Господинов ще лежи в затвора 13 години вместо първоначално присъдените 15. Наказанието на собственика на превозното средство Слав Славов бе намалено от 13 на 10 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?