Съдът оправда полицаите, арестували приятеля на Венета Марковска

Георги Георгиев. Снимка: БГНЕС

Софийския районен съд (СРС) оправда полицаите Лина Маркова и Борислав Серафимов, които бяха изправени на съд за злоупотреба с власт и нанасяне на средна телесна повреда на приятеля на бившата върховна съдийка Венета Марковска - бизнесменът Георги Георгиев.

Полицаят Борислав Серафимов бе обвинен и за нанасяне на лека телесна повреда на Иван Поптодоров, но поради изтекла абсолютна давност за наказателно преследване за това деяние, делото бе прекратено в тази му част.

Историята с полицаите, Венета Марковска и Георги Георгиев се оказа повратна точка в кариерата на тогавашния заместник-председател на Върховния административен съд. Заради нейната намеса при разследването на инцидента тя не успя да стане конституционен съдия.

По делото се установи, че на 21 януари 2010 г., патрулиращите полицаи Серафимов и Маркова са спрели за проверка джип, в който се возел бизнесменът Георги Георгиев. Серафимов поискал от шофьора Петър Рангелов книжка и документи за колата, както и документите на пътниците – Георги Георгиев, Иван Поптодоров и Надя Кимова. Те започнали остър спор, когато Георгиев се легитимирал със значка и служебна карта на Върховния административен съд.

Полицаите се усъмнили, защото картата нямала печат, поискали все пак лична карта и Георгиев я представил. Според твърденията на полицаите приятелят на Марковска поискал от шофьора да запише номера на автомобила на униформените, размахал пръст към Лина Маркова и я напсувал. Полицаите решили да го задържат за хулиганство и да му сложат белезници, но той започнал да се съпротивлява, Маркова била и със скъсана униформа.

Георгиев твърди, че е бил удрян по тялото и краката, при което по-сериозно е контузено коляното му. След като го повалили на земята, Поптодоров опитал да се намеси, но бил ударен в лицето. Това е въпросната лека телесна повреда, за която давността е изтекла.

При инцидента двамата полицаи са извикали подкрепление и в крайна сметка Георгиев е отведен в полицията, където по-късно пристига и Венета Марковска. След това се разбра, че тя е говорила по случая и с двамата заместник-министри от екипа на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

От ареста Георгиев е отведен в "Пирогов" заради болките в коляното, където вече е с оплаквания от задух и прескачане на сърцето, а диагнозата е белодробна емболия, получена в резултат на травмата на крака.

След ареста започва проверка на случая. Първо е дисциплинарното производство срещу двамата полицаи. Следва предложение от инспектората на МВР да им бъде наложено най-тежкото наказание – "дисциплинарно уволнение" за уронване престижа на МВР, тъй като Георгиев е казал пред лекарите, че е бит от полицаи. Точно преди да бъдат уволнение за случая излизат публикации в Mediapool и “Капитал”. Това предизвика по-детайлна проверка на комисия по случая, която предлага понижение в ранг за една година, ако се признаят за виновни. Те отказват да признаят вина и следващото предложение пак е за уволнение. В крайна сметка заради обществения отзвук двамата са пощадени. Марковска дори не коментира случая.

На нея ѝ се наложи да се оправдава две години по-късно, когато бе избрана с подкрепата на ГЕРБ и ДПС за конституционен съдия. Скандалът доби заплашителни размери заради намесата на Европейската комисия, която в прав текст каза на България, че за такива позиции трябва да се избират хора с безупречна репутация. След намесата на президента Росен Плевнелиев влизането на Марковска в Конституционния съд бе спряно в последния момент.

В разгара на скандала около избора на Марковска, тя първо твърдеше, че не познава Георгиев, но после призна, че той имал бизнес със сина ѝ. Противоречиви бяха и посланията, които се правеха за твърдените нейни срещи с министъра и зам.-министъра на МВР по повод на този случай. Междувременно се разбра, че в прокуратурата има забатачено с години дело за манипулиране на съдебни процеси във Върховния административен съд.

Делото в районния съд започна през февруари и приключва за пет месеца. Присъдите не са окончателни. Прокуратурата може да протестира пред Софийския градски съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България