Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Приятелят на Марковска съвсем оплете историята за служебната карта от ВАС

Според Георги Георгиев задържалите го униформени сами попречили на ареста му

36 коментара
Георги Георгиев. Снимка: БГНЕС

Близкият приятел на несполучилата като конституционен съдия бивш зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска – Георги Георгиев, съвсем се оплете в детайлите около това как нейни лични и служебни документи са попаднали у него.

 

Той даде показания пред Софийския районен съд (СРС) във вторник по делото срещу полицаите Борислав Серафимов и Лина Маркова, обвинени, че са превишили правата си и са нанесли на Георгиев и негов приятел телесни повреди.

 

Както Mediapool неведнъж писа, Георгиев бе задържан на 21 януари 2010 г., като задържалите го полицаи разказаха, че той се опитал да се легитимира пред тях с фалшива карта от ВАС, както и със служебния знак на Марковска.

 

Именно този случай бе в основата на разразилия се в края на м.г. скандал около избирането на Марковска за член на Конституционния съд (КС), който в крайна сметка доведе до решението на президента Росен Плевнелиев да бойкотира клетвата ѝ.

 

И Марковска, и Георгиев категорично отричат служебната карта на вече пенсионирания магистрат да е била ползвана пред полицаите, както и да е било търсено съдействие от тогавашните заместник-вътрешни министри Веселин Вучков и Павлин Димитров. Впоследствие обаче самият Вучков обяви, че действително е търсен по повод инцидента от Марковска.

 

Самата тя пък обясни факта, че Георгиев разполага с нейни лични и служебни документи, с това, че преди ареста му преди 3 години се видяли на общо събиране и тя забравила в него "малка чантичка" с документи, която той трябвало да ѝ върне. Тази версия бе коренно различна от обяснението, което Марковска бе дала непосредствено след ареста на приятеля си през 2010 г.

 

Тогава тя бе заявила пред бившия председател на ВАС Константин Пенчев, че е загубила служебната си карта и пропуска си за паркиране пред съда, което бе отбелязано в констатациите по вътрешната проверка в МВР, започнала срещу полицаите, след като Марковска и Георгиев се оплакаха от полицейски произвол.

 

Георгиев противоречи дори сам на себе си

 

Във вторник потърпевшият бизнесмен, конституирал се като частен обвинител по делото срещу двамата полицаи, разказа своята версия за случилото се с документите на бившата съдийка. Тя обаче съвпадна само наполовина с тази на Марковска. По думите на Георгиев двамата действително се видяли на общо събиране, но тя сама му оставила документите си "на съхранение".

 

Попитан защо се наложило той да ги съхранява, Георгиев отговори, че било "от разсеяност", след което се наложи съдия Анелия Щерева да уточни, че иска да разбере причината, която е наложила Марковска да оставя служебната си карта у него, а не – защо не си я е взела след това. Тогава Георгиев поясни, че тя не носела чанта със себе си и нямала къде да държи документите си.

 

Това негово твърдение обаче се размина не само с нейното обяснение, че си е забравила "малката чантичка" у него, но и със собствените му показания, дадени на 17 март 2010 г. в рамките на разследването срещу полицаите Серафимов и Маркова. Те бяха прочетени по искане на защитата и се оказа, че преди 3 години Георгиев е обяснил, че "обикновено документите и парите нося аз".

 

Помолен от съдия Щерева да каже кое от двете твърдения е вярното, Георгиев заяви: "Неправилно съм се изразил тогава – те (документите – бел. ред.) бяха в мен, защото тя (Марковска – бел. ред.) нямаше чанта".

 

По отношение на друга част от показанията му, която също бе прочетена заради противоречия със сегашния му разказ, приятелят на Марковска посъветва съда да вярва на думите му от 2010 г., тъй като "тогава е било по-прясно, това е". Ставаше въпрос за местоположението на двамата полицаи в момента, когато са започнали да бият бизнесмена, както той твърди. Пред СРС във вторник Георгиев обясни, че Серафимов и Маркова били пред него, когато го повалили на предния капак на патрулката си, а първончално е разказал, че са излезли от нея.

 

Взел фалшива карта на ВАС от "момче в един ресторант"

 

Той бе питан и за фалшивата карта на "директор във ВАС", която според униформените бизнесменът заплашително размахал пред тях, след като джипът, в който пътувал, бил спрян за проверка. Георгиев призна за наличието на такава карта с обяснението, че "докато бях в един ресторант с приятел, дойде едно момче и се представи, че може да направи всякаква карта... Аз поисках карта от Върховния съд... Да речем ВАС, а моят приятел – на НСО“.

 

По думите на Георгиев след това въпросното момче, чието име не спомена, отишло до "ку-ку магазин до Ректората" и купило оттам картите. Помолен да обясни за какво му е бил подобен документ, той лаконично отговори, че било просто шега - "на маса в ресторант – такава идея". Призна също и че имал пропуск за парламента, като съветник на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов, който обаче бил изтекъл.

 

Както Mediapool писа неведнъж, последвалото след задържането разследване първоначално тръгва в две посоки – за извършено хулиганство от страна на арестанта и за евентуално полицейско насилие. Впоследствие, след намесата на Марковска, униформените са скоропостижно уволнени (първо една проверка стига до заключението, че не са извършили нарушения, след което втора установява обратното – бел. ред.), а делото е преквалифицирано само срещу тях.

Обвинителният акт бе повторно внесен в СРС в началото на ноември 2012 г., след като през юли същата година съдът го върна на прокуратурата заради множество неясноти и противоречия. Според фактите, които прокуратурата е установила за ареста на Георгиев, Марковска е проявила сериозна загриженост към него.

В обвинителния акт срещу Серафимов и Маркова пише, че Георгиев е бил конвоиран до столичното Шесто РПУ в 4.20 часа сутринта на 21 януари 2010 г. Посочено е също, че арестантът "саморъчно е отразил, че на този етап не желае да ползва адвокатска защита, но има здравословни проблеми, изразяващи се в болки в дясното коляно".

"Междувременно пред сградата на 6-то РУ – СДВР пристигнали Иван Поптодоров, Петър Рангелов и присъединилата се по-късно към тях Венета Марковска, зам.-председател на ВАС", отбелязват дословно от Софийската районна прокуратура (СРП). Според адвоката на Георгиев Ваня Траянова, това е нормална реакция на близък човек, предвид факта, че от районното са извикали линейка за Георгиев.

Поптодоров и Рангелов са хората, които към момента на ареста са пътували заедно с Георгиев в джипа "Мерцедес", спрян за проверка от двамата полицаи. Според обвинителния акт преди ареста полицаите поискали личните документи на тримата и придружаваща ги дама, след което "Георги Георгиев излязъл от колата и се легитимирал със служебна карта и метална значка на ВАС на РБ, като заявил, че е техен бивш колега".

Самите служители на Шесто РПУ твърдят, че бизнесменът ги е заплашвал с "министър Румен Петков", както и че е разполагал и с пропуск като съветник на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов. Това обаче не е отразено от СРП. В обвинението пише само, че справката на документите не установила нищо нередно.

"Тогава обвиняемите върнали на лицата документите им за самоличност, като ги предали на всеки един поотделно. Георги Георгиев казал на свидетеля Петър Рангелов да запише номера на служебния автомобил и размахал заканително пръст към обвиняемата Маркова, напсувал я и ѝ казал, "че ще ѝ разгони фамилията"... В следващия момент двамата обвиняеми решили да задържат Георги Георгиев, тъй като сметнали, че с действията си той извършва престъпление по чл. 325 от НК (хулиганство)", продължава обвинителният акт.

"Тогава обвиняемият Серафимов и обвиняемата Маркова предприели действия, насочени към поставяне белезници на ръцете му. Тъй като свидетелят Георгиев се съпротивлявал, обвиняемите му нанесли удари с ръце и крака по тялото и краката му, в резултат на което му причинили скъсване на предна кръстна връзка и тялото на вътрешния менискус на дясното коляно, след което го повалили на земята", твърдят от прокуратурата, уточнявайки, че Поптодоров е бил ударен в лицето от Серафимов.

Споменава се изрично, че "предвид извършените хулигански действия от свидетеля Георгиев и оказаната от него съпротива, Георги Георгиев е бил запознат срещу подпис с предоставените му от закона права", след като бил откаран в районното.

Изненадващо по-нататък в обвинителния акт вече установената от разследващите съпротива при ареста на Георгиев изобщо не е описана, макар че това бе един от основните мотиви, с които Районният съд през юли м. г. върна делото. Прокуратурата посочва, че двамата полицаи са превишили правата си, защото няма данни бизнесменът да се е съпротивлявал.

Потърпевшият отрича да е оказвал съпротива

Самият Георгиев също заяви пред съда във вторник, че с нищо не е провокирал действията на полицаите, добавяйки, че след като му върнали личните документи, той казал на Рангелов да запише номера на служебния им автомобил.

 

"Те не можаха да приемат това мое действие и ме положиха по лице на капака", каза още Георгиев, уточнявайки, че тогава рязко бил подсечен в двата глезена и в продължение на 15-20 минути бил пребит с "ритници, удари с лакти, скачане върху мене". Дори описа, че при всеки ритник полицай Маркова крещяла, "като в екшън филм" от "задоволство и наслаждение".

 

Георгиев разказа още, че докато го налагали полицаите все пак му сложили белезници, но само на едната ръка. Попитан каква е причината да не му заключат и двете, той заяви: "Опитаха да ми сложат белезници още на капака, но подсичането ги възпрепятства".

 

Той така и не успя да даде обяснение защо при положение, че не е оказвал никаква съпротива и не се е държал агресивно с униформените, те са извикали подкрепление. Отрече и да е късал пагон на Маркова, както тя твърди в показанията си по време на разследването. "Не съм забелязъл пагонът да не е бил в обичайната си позиция", каза кратко бизнесменът.

 

Делото продължава на 20 май, когато се очаква да бъдат разпитани колегите на подсъдимите, дошли на мястото на инцидента, както и тези, които са били на смяна в Шесто РПУ, когато там е бил закаран Георгиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #36

  А дали наистина боклукът Георгиев е бил бит и дали това не е предпазна мярка за да спаси съд за хулиганство? Мисля,че най-вероятно е така.

 2. Анонимен
  #35

  N27, ти да не си Марковска? Точно в картите е същността на проблема - ако тоя боклук не носеше куп карти нямаше да бъде арогантен и налитащ на бой!

 3. Magic
  #34

  По думите на Георгиев двамата действително се видяли на общо събиране, но тя сама му оставила документите си "на съхранение". Попитан защо се наложило той да ги съхранява, Георгиев отговори, че било "от разсеяност" - ТОВА Е ГОТИНО!

 4. Анонимен
  #33

  Ей, 26, поспри се малко да уталожиш омразата си. Каквото и да стане, все Костов ви боде очите. И твоите далавери ли спря?

 5. Анонимен
  #32

  Марковска е бременна!

 6. Анонимен
  #31

  какви безсрамници са тези двамата - марковска и георгиев.каква наглост и излагация,тази бабушкера на всичко отгоре и с друго се занимава-той и е приятел но по най дебелоокия начин бръщолеви глупости и прави на будали цяла България

 7. Анонимен
  #30

  26 - Ти добре ли си? Ако Марковска е кадър на Костов как ще обясниш това, че само Синята коалиция, начело с Костов гласува срещу нейната кандидатура?! А и както стана известно, именно Костов разнасяше анонимнич донос срещу Марковска и се опитваше да го вкара в дебата, докато другите си мълчаха и само чячнаки Стоилов плахо зададе въпрос за пристигналата до всички информация, но останалите я нарекоха анонимна и решиха да не й обръщат внимание? И престанете вече да пускате всякакви внушения срещу ИванКостов! Той ли ви е единствения проблем? Изглежда, че е той! А защо ли е така?!

 8. Анонимен
  #29

  Другият боклук от честната съдебна система трябваше да го пребият наистина защото и без това сега организираната престъпна група от българския съд и прокуратура ще ги осъдят.

 9. Анонимен
  #28

  До 27 Тоя боклук това заслужава.Даже съм убеден че ги е провокирал гадно.Късмет е имал че са били полицаи.Затова такива помиари се бият жестоко а не малко за урок и на всички други като него.Ако и съда му лепне 10 години скоро няма обществото да се занимава с подобни лекета и покровителите им.

 10. Анонимен
  #27

  чета коментарите и не мога да разбера слепи ли сте- полицаи пребили човек, а вие се занимавате с някакви карти?- с карти или без карти полицията няма право да пребива български граждани!!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.