Съдът в Бразилия даде девет години затвор на Гълъбин Боевски

Гълъбин Боевски

Олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски беше осъден в четвъртък на 9 години и 4 месеца затвор от Федералния съд в Бразилия. Той беше задържан на 24 октомври на летището в Сао Пауло с 9 килограма кокаин, на връщане от тенис турнир, в който участва дъщеря му Сара.

Присъдата ще бъде обжалвана на втора инстанция.

Според българския му адвокат Ивайло Дерменджиев наказанието е доста изненадващо, като се има предвид, че преди 5 месеца друг българин, хванат с 12 кг кокаин, е бил осъден само на 5 години затвор.

Леандро Перейра, бразилският адвокат на Боевски, обаче коментира, че присъдата не е била изненадваща, предвид факта, че делото е било гледано от една от най-строгите съдийки - Мария Ду Прадо.

Точно час преди обявяването на присъдата в Сао Пауло е кацнала съпругата на Гълъбин Красимира Боевска.

Максималната присъда, която може да получи Боевски, е 20 години затвор.

Олимпийският шампион бе задържан на летището в Сао Пауло с 9 килограма кокаин, укрит в специално приготвени тайници в три куфара. На 15 декември 2011 г. му бе повдигнато и обвинението за наркотрафик. Делото започна на 6 март. Тогава бяха разпитани двама свидетели - служителка на хотела, в който е бил Боевски с дъщеря си, а другият - федерален полицай. Тогава свидетелства и Боевски, който пледира невинен и подчерта, че не може да има нищо общо между спорта и дрогата. Защитата и обвинението предадоха писмени пледоарии на съда. Съдът отхвърли искането на Боевски за освобождаване под гаранция или домашен арест

"Не се имам нито за трафикант, нито като муле, нито като престъпник. Не съм в такива среди", твърдеше Гълъбин Боевски в телевизионно интервю от затвора през януари.

Щангистът предположи, че може би е взел грешните куфари, които са били нагласени за друг човек.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?