Салах Абдеслам не е успял да задейства взривното си устройство при атентата в Париж

Салах Абдеслам не е успял да задейства взривното си устройство при атентата в Париж

Салах Абдеслам - единственият оцелял терорист от атентатите в Париж през ноември 2015 г. - не се е разколебал да умре в тази нощ, а е оцелял, защото не е сработил коланът му, пълен с взривно вещество. Това съобщават медии в Белгия, като цитират свидетелства по следствието, предаде БТА от Брюксел.

Абдеслам е признал това пред свой близък, който го подслонил в последните дни преди откриването на терориста в квартал "Моленбек" в Брюксел. Абдеслам заявил, че се гордее с брат си Брахим, който се взриви при атентатите в парижко бистро. Неотдавна медии цитираха писмо на терориста от затвора, където се намира, в което той твърди, че няма от какво да се срамува.

Свидетелят уточнява, че приютил Абдеслам за две нощи, преди операцията по задържането на терориста след 127 дни издирване. Абдеслам бил изтощен и отчаян, имал нужда от дрехи, храна и пари. Той поискал оръжие, с което възнамерявал да се отбранява до последен дъх.

Белгийските медии представят и нови данни от компютър, използван от терористите преди атентатите в Брюксел. Уточнява се, че те са имали намерение да вземат заложници, за да се опитат да освободят от затвора терористи. Изглежда тяхното първоначално намерение е било в деня на ноемврийските атентати в Париж да ударят и летището на Амстердам.

Електронните следи показват, че те са гледали записи с водача на терористичната мрежа Ал Каида Осама бин Ладен (убит през 2011 г. при операция на САЩ в Пакистан), както и че са обмисляли възможностите за нанасяне на удар по ядрен обект.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?