Само щадящи природата ВЕЦ ще продължат работа

Нанеслите щети съоръжения да обезщетят държавата, настоява регионалното министерство

Само щадящи природата ВЕЦ ще продължат работа

Само на водноелектрически централи, които не причиняват щети на околната среда, ще им бъде решен проблемът с липсата на учредено право на строеж и ще могат да продължат да работят през следващата година. Собствениците на онези съоръжения, които са работили в отклонение от нормите, ще трябва да обезщетят държавата за времето, в което са нарушавали изискванията.

Това стана ясно след среща в петък на представители на хидроенергийния бизнес с регионалния министър Виолета Комитова, заместника ѝ Иван Шишков и началникът на ДНСК арх. Влади Калинов относно исканията на бранша да се решат проблемите им с приети поправки в края на кабинета Борисов. Става въпрос за изискване ВЕЦ, въведени в експлоатация след 9 август 2010 г., при подаване на заявление за водоползване да предоставят и документ за отстъпено право за строеж на съответната хидроцентрала. Такова при изграждането им не е било изисквано и няма ред, по който да се предостави със задна дата. да имат учредено право на строеж, за да получат разрешителни за водоползване. За проблема браншът алармира от месеци, но едва сега регионалният министър се среща с тях.

От регионалното ведомство съобщиха, че е било договорено собствениците на малки ВЕЦ по реките да направят преглед на съоръженията си и да се види къде нанасят щети върху природата, както и да предложат решения за тяхното отстраняване. След като представят доклад с резултатите от направения преглед, за изрядните съоръжения ще се реши проблемът с липсата на учредено вещно право на строеж. За останалите това ще бъде направено след като се реализират отстранят нанесените върху природата поражения.

Очакваме пълно съдействие и на доброволен принцип, заявила министър Комитова. и обещала подкрепа на изрядния бизнес, но с останалите компромиси няма да се допускат.

Очаква се собствениците на ВЕЦ да представят доклада със своите проверки до седмица-две, а след това ведомството ще извърши своя проверка, за да верифицира данните и за нередовните хидроцентрали ще има санкции.

Заместник-министър Шишков обърнал внимание, че първо трябва да стане ясно има ли отклонения от утвърдените за изграждането на съоръженията проекти, след което да се направи проверката за въздействието им върху околната среда. Ако са работили в отклонение на нормите, собствениците им ще трябва да компенсират държавата за времето, през което съоръженията са функционирали неправомерно.

Началникът на ДНСК арх. Калинов допълнил, че има няколко много важни момента, на които трябва да се обърне внимание – начинът, по който ВЕЦ-овете по реките застрашават животинските видове и пресъхването на коритата. Той настоял и за извършване на строг мониторинг на работата на съоръженията.

Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени, заявила на свой ред Комитова.

Председателят на Съюза на производителите на екологична енергия Иво Арсов и председателят на управата на организацията Ивайло Йотов заявили, че ще бъдат положени максимални усилия за извършване на необходимата проверка, след което ще представят съответните документи. Те изразили подкрепа за разумните, според тях, предложения от страна на министър Комитова и посочили, че ще предприемат всички мерки за отстраняване на щетите върху околната среда, където те са факт.

Димитър Куманов от Асоциация "Балканка", който също е участвал в срещата, обаче не бил съгласен с предложението и настоял за спазване на действащото законодателство.

Представителите на бранша на свой ред са заявили, че биха уважили добри предложения от неправителствените организации за решаване на проблема.

Според хидроенергийния бизнес, ако това не се случи и останат оспорваните от тях изисквания за получаване на разрешително за водоползване, са застрашени над 60 ВЕЦ с обща инсталирана мощност близо 120 МВ, включително и централи на НЕК, както и всички други ползватели на води от коритата на реки, като ВиК дружествата, "Напоителни системи" и индустриалните предприятия.

До края на годината 29 ВЕЦ-а ще бъдат принудени да спрат работа, както и още десетки централи през 2022 г., смята засегнатият бранш.

"Ако казусът не бъде решен, 20% от тока на България ще спре. Това е евтин, зелен, български ток", според Арсов, цитиран в отделно прессъобщение на хидроенергийния бизнес. Според него "в условията на безпрецедентно поскъпване на електроенергията, в сектора е заложена "мина", която допълнително ще взриви цените".

По думите му на срещата с министър Комитова е постигнато съгласие да се намери съвместно решение с ясни процедури, регулации и правила за изграждането и функционирането на хидроенергийните съоръжения, както и за въвеждане технологични стандарти, които съхраняват природата и природните ресурси. И браншът, и институцията са поели ясни ангажименти за структурирано решаване на проблемите в сектора, включително по конкретния административен казус.

"Времето ни притиска, а енергийната ни система е под риск. Не вярвам да има българско правителство, което да унищожи българската зелена енергетика. Разговорите продължават", казва още Иво Арсов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес