САЩ и Франция смятат, че Скопие трябва да започне преговори с ЕС без отлагане

Външният министър Стоев: Няма промяна в българската позиция

Заев и Макрон, сн. ЕПА/БГНЕС

Натискът върху България да вдигне блокадата от пътя на Северна Македония към ЕС и да одобри преговорната ѝ рамка още по време на Съвета по общи въпроси на 22 юни се засилва. След Германия и Франция и САЩ се обявиха в подкрепа на незабавното започване на преговори между ЕС и Скопие.

Българският външен министър Светлан Стоев от своя страна в петък каза, че българската позиция остава без промяна.

Така шансовете София да "пусне" Скопие стават все по-малки.

"Северна Македония заслужава да започне преговорите с ЕС без отлагане", каза президентът Еманюел Макрон след среща с македонския премиер Зоран Заев в Париж.

Посочвайки че Република Северна Македония трябва да се присъедини към Европейския съюз, Макрон посочи, че на Франция се гледа като на тежък и строг партньор.

"Но аз съм честен партньор, когато се ангажираме на един път, трябва да бъдем ясни за съдържанието и целта и да не се остави страната на този път, който изглежда невъзможен", добави френският президент.

През 2019 година именно Франция блокира процеса на разширяването на Европейския съюз. В края на 2020 година обаче България се оказа в неудобната позиция да е единствената страна, която не одобрява преговорната рамка на Скопие. Все по-илюзорни стават шансовете България да вдигне блокадата и да одобри началното на преговорите за членство в ЕС по време на Съвета по общи въпроси на 22 юни.

Според Скопие всички останали страни подкрепят македонската позиция. По-рано тази седмица и Германия поиска Северна Македония веднага да започне преговори с ЕС въпреки България.

Зоран Заев благодари на Макрон от името на правителството и гражданите на Северна Македония за подкрепата.

"Северна Македония е подготвена за диалог, който ще ни донесе приемливо решение в рамките на Договора за приятелство с България. Това означава, че въпросът за македонския език и македонската идентичност не трябва да се оказват на преговорната маса", каза Заев, цитиран от БТА.

Без промяна на българската позиция

В петък Северна Македония бе подкрепена и от чешкия външен министър Якуб Кулханек, който се срещна с българския си колега Светлан Стоев в София.

"Чехия е на позиция, че Република Северна Македония трябва да започне преговори за присъединяване към ЕС", каза Кулханек и изрази надежда това решение да бъде взето на Европейския съвет Общи въпроси на 22 юни.

От своя страна Светлан Стоев заяви, че позицията на България остава непроменена и тя става все по-разбираема и за останалите държави от ЕС.

"Да върнем процеса там, където той трябва да бъде, а именно - в рамките на дискусиите в Европейския съюз, а не да бъде поставян от други държави по време на техните обиколки в тези държави членки. И ние смятаме, че опциите, които се предлагат и от българска страна, биха могли да намерят място в преговорната рамка", каза българският външен министър.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс също потвърди, че страната му подкрепя незабавното започване на преговорите за членство в Европейския съюз на Северна Македония и Албания, съобщи електронното издание на скопския вестник "Слободен печат", цитирано от "Фокус".

"Подкрепяме незабавното започване на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания. Ангажираме се на най-високите нива в правителството, за да демонстрираме нашата посветеност към европейския път на амбициозните страни", написа Прайс в Туитър.

Юнската среща на върха на лидерите на страните от Европейския съюз е в центъра на дипломатическите и политически усилия на Скопие за осигуряване на подкрепа от София за първата междуправителствена конференция и официално начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония.

Макар че дебатът се активизира след идването на служебното правителство, от българска страна няма сигнали, че е възможен бърз пробив.

България отказва да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония, докато няма гаранции, че Скопие ще спре историческите спекулации и езика на омразата. Скопие от своя страна отказва да направи каквито и да било отстъпки и от месеци води дипломатическа кампания, че е жертва на вътрешнополитически интереси в България.

В същото време не всички останали страни членки на ЕС са съгласни българските изисквания да бъдат заложени в преговорната рамка на Северна Македония, защото не искат да се пренасят двустранни въпроси на европейско ниво.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?