САЩ обещаха да не измъчват или екзекутират Сноудън, ако Русия го екстрадира

САЩ обещаха да не измъчват или екзекутират Сноудън, ако Русия го екстрадира

Съединените американски щати направиха официално обещание да не изтезават или екзекутират Едуард Сноудън, ако Русия им предаде бившия служител на ЦРУ, за да се изправи пред американски съд по обвинения за разкриване на държавни тайни, след като Сноудън разкри как САЩ са подслушвали масово.

В писмо, написано на 23 юли от главния прокурор на САЩ Ерик Холдър, но обявено три дни по-късно, се посочва, че ако Сноудън бъде върнат у дома си, той ще получи пълната защита, която му се полага според американското законодателство. Холдър опровергава също появилите се медийни твърдения, че Сноудън е заплашен от смъртно наказание в случай, че бъде признат за виновен в родината си.

САЩ искат от Русия да екстрадира Сноудън и го обвиняват в кражба на държавна собственост и разкриване на информация от национална сигурност за страната. Москва обаче отказва да предаде 30-годишния шпионин с мотива, че евентуално дело срещу него в САЩ би се водило в щата Вирджиния, където се практикува смъртното наказание. На практика обаче за нито едно от повдигнатите срещу Сноудън обвинения не се предвижда смъртна присъда.

По-рано през деня прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, заяви, че руският държавен глава не се занимава с въпроса за бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, защото "Сноудън не е отправял никакви молби, подлежащи на разглеждане от държавния глава".

Песков добави, че президентът не участва в обсъждането на този проблем с американските колеги, доколкото въпросът се обсъжда по каналите на ръководителите на ФСБ и ФБР, предаде ИТАР-ТАСС.

Говорителят не отговори на въпроса дали Сноудън е обещал да изпълни условието на Путин за оставане в Русия - да прекрати дейността си срещу САЩ. "Държавният глава изказа твърдо намерение да не допусне това и аз изобщо не се съмнявам, че така и ще стане", изтъкна Песков.

Той потвърди, че Русия няма да предаде на САЩ Сноудън, който е издирван от САЩ по обвинение в шпионаж. Трийсет годишният американец продължава да се намира в транзитната зона на летище "Шереметиево", където пристигна на 23 юни от Хонконг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?