Путин: Връзките ни със САЩ са ни много по-важни от Сноудън

Междудържавните връзки между Русия и САЩ са много по-важни от дрязгите на специалните служби, заяви президентът на Русия Владимир Путин пред руски журналисти в Чита, където наблюдава военни учения. Според Путин ситуацията около Едуард Сноудън и подобни случаи не бива да усложняват междудържавните отношения.

"Ние имаме свои задачи, включително насочени към развитие на отношенията със САЩ. Ние имаме независима външна политика. Надяваме се, че нашите партньори ще се отнесат към това спокойно и с разбиране. Междудържавните връзки са по-важни от дрязгите на спецслужбите", заяви президентът.

"Нямаме намерение да се задълбочаваме в детайли. Предупредили сме г-н Сноудън, че всяка негова дейност, вредяща на руско-американските отношения, е неприемлива за нас. Не можем и няма да се държим така, както се държат много други страни", каза той.

"Правозащитната дейност по принцип носи известни негативи на хората, които се занимават с нея", отбеляза Путин. "Когато обаче става дума за такава дейност под егидата и с подкрепата на САЩ, тя е доста комфортно занимание, а ако някой опита да критикува самите САЩ, това естествено е далеч по-трудно", добави той. Според Путин инцидентът със самолета на боливийския президент Ево Моралес потвърждава това мнение.

"Едуард Сноудън според мен никога не е имал за цел да седи у нас в Русия безкрайно. Той е млад човек и всъщност даже не разбирам особено как се е престрашил и как смята да си гради живота занапред, но това си е негова съдба, негов избор", каза руският лидер.

Вчера руската Федерална миграционна служба потвърди, че Сноудън е подал молба за временно убежище в страната, и увери, че тя ще бъде разгледана до три месеца, както предвижда законът. Руският адвокат Анатолий Кучерена, консултирал беглеца, заяви, че подадената молба не дава на бившия служител на ЦРУ право да мине границата.

На 2 юли Франция, Испания, Италия и Португалия временно забраниха достъп до въздушното си пространство на самолета на боливийския президент Ево Моралес, който се завръщаше от Москва. Наложи се самолетът на Моралес да направи извънредно, непланирано междинно кацане във Виена. Повод за забраната бяха подозрения, че на борда може да се намира Сноудън.

Боливия и други латиноамерикански страни осъдиха инцидента, представляващ според тях посегателство срещу Ево Моралес и погазване на международното право.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?