Едуард Сноудън е потърсил помощ от Русия, още преди да замине за Москва

Едуард Сноудън е потърсил помощ от Русия, още преди да замине за Москва

Бившият аналитик на американските тайни служби Едуард Сноудън е контактувал с руски дипломати, още преди да отпътува от Хонконг след бягството си от САЩ, пише в понеделник руският вестник "Комерсант".

Сноудън разгласи секретни данни за електронния шпионаж, осъществяван от САЩ в цял свят, което според Вашингтон е държавна измяна. След престой в Хонконг той замина през юни за Москва с полет на "Аерофлот" и остана повече от месец в транзитната зона на летище Шереметиево, а на 31 юли получи временно убежище в Русия.

Според източник на "Комерсант" в обкръжението на Сноудън беглецът е прекарал няколко дни в генералното консулство на Русия в Хонконг, дори е отпразнувал там 30-я си рожден ден.

Източник от руските държавни структури признава, че американецът е живял в мисията два дни. Той сам дошъл в руското консулство, заявил, че смята да поиска убежище в латиноамериканска държава, и представил билет за полет на "Аерофлот" до Хавана през Москва.

Беглецът заяви, че заради правозащитната му дейност неговият живот е сериозно застрашен, и помоли за помощ, като се позова на международните конвенции за правата на бежанците, разказва събеседникът на руското издание и уточнява: "Не сме го канили".

Според информиран източник от западна държава обаче Западът смята за вероятно "руснаците сами да са поканили Сноудън чрез китайците, които пък с радост са се отървали от него".

Американски ведомства, потърсени от "Комерсант", отказали коментар; не отговорило и руското консулство в Хонконг.

Изобличителят на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ навярно е бил принуден да се обърне към Русия, след като САЩ образуваха наказателно дело срещу него, анулираха паспорта му и настояха пред редица държави да не го допускат на своя територия, предполага всекидневникът.

Наложило се е беглецът рязко да промени своите планове за полет до Латинска Америка през Хавана, тъй като "под натиск на САЩ кубинските власти информирали Москва, че самолетът на "Аерофлот" няма да получи разрешение за кацане в Хавана, ако Сноудън бъде на борда му", заявили информирани източници.

Събеседник на вестника, близък до Държавния департамент, потвърдил, че Куба наистина е била сред държавите, получили предупреждение от САЩ, че всяка помощ, предоставена на Сноудън, ще доведе до "нежелателни последици".

Сноудън имаше и шанс да замине за Боливия с президентския самолет на Ево Моралес, посетил Москва в началото на юли. Почти всички европейски страни обаче отказаха на този самолет въздушното си пространство, дори го накараха да кацне във Виена за обиск - всъщност събитията показаха, че Сноудън с право не се е възползвал от този шанс, добавя изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят