САЩ планират трети фронт срещу "Ислямска държава" - в Либия

САЩ планират трети фронт срещу "Ислямска държава" - в Либия

Пентагонът увеличава събирането на разузнавателна информация в Либия, където администрацията на Обама се готви да отвори трети фронт в борбата срещу "Ислямска държава", пише в. "Ню Йорк таймс".

Според западни официални лица ИД има около 3000 бойци в Либия.

Тази съществена ескалация се планира без сериозен дебат в Конгреса за предимствата и рисковете на военна кампания, която вероятно ще включва въздушни удари и операции на американските специални части, отбелязва изданието.

Според източници от администрацията кампанията в Либия може да започне в близките седмици. Те очакват тя да се води с помощта на някои европейски съюзници, сред които Великобритания, Франция и Италия.

Дори ако Пентагонът и съюзниците му успешно нанесат въздушни удари по обекти на "Ислямска държава", остава несигурно дали ще има надеждни сухопътни сили, които да задържат спечеления терен. Има сериозни основания да се смята, че въздушните удари ще породят изкушението да се изпратят сухопътни военни части за събиране на разузнавателна информация и осигуряване на техническа подкрепа на бунтовническите сили като в Ирак и Сирия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят