"Ислямска държава" отново нападна петролни обекти в Либия

"Ислямска държава" отново нападна петролни обекти в Либия

Джихадисти от "Ислямска държава" нападнаха петролни обекти до либийския град Рас Лануф, предаде Ройтерс. Най-малко два петролни резервоара на компания "Харудж ойл" горят край Рас Лануф, съобщили инженер, работещ на пристанището на града и служител по енергетиката, работещ за правителството в източната част на страната.

Нападнат е и петролопровод, водещ от нефтеното находище Амал до терминала в Сидра. Имало е сблъсъци между екстремистите и охраната на либийските петролни обекти, след което нападателите са се оттеглили.

"Ислямска държава" извърши нападения край Рас Лануф по-рано този месец.

По-късно в четвъртък групировката заплаши, че ще извърши още нападения срещу либийски петролни обекти.

"Днес пристанищата Сидра и Рас Лануф - утре пристанището Марса Брега, а след това Тобрук, Сарир, Джало и Ал Куфра", заяви Абу Абделрахман ал Либи, боец от "Ислямска държава", във видеозапис, публикуван в социалната мрежа за кодирани съобщения "Телеграм", използвана от групировката.

Либия е разделена след падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г., а политическите и въоръжени фракции се борят за власт и за контрол над петролните богатства на страната. Екстремисти от "Ислямска държава" използваха липсата на сигурност, за да се установят в град Сирт, на около 200 километра западно от Рас Лануф и Сидра. Двата терминала са най-големите в Либия и са затворени от 2014 година. Производството на петрол в страната е по-малко от една четвърт от равнището от 1,6 милиона барела на ден, достигнато през 2011 година.

При сблъсъци между "Ислямска държава" и охраната на либийските петролни обекти преди две седмици край Сидра и Рас Лануф загинаха най-малко 18 охранители и бяха подпалени седем петролни резервоара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят