Съветът за кино иска анулиране на последното финансиране на филми

Заради преписването на оценки предлага режисьорът Евгений Михайлов десет години да се участва в сесии на комисията

Заради установеното преписване на оценки на филми от режисьора Евгений Михайлов, Националният съвет за кино към Националния филмов център поиска от министъра на културата Петър Стоянович да анулира резултатите от проведената на 20 юни сесия на Национална художествена комисия за игрално кино за финансиране на български ленти.

 

Съветът настоява да се обяви нова сесия за финансиране, както и в следващите десет години Михайлов да не бъде допускан до участие в художествени комисии по оценяване и да не журира фестивали.

 

Скандалът с последната сесия за финансиране на български фирми, на която бяха раздадени 5 млн. лв., избухна, след като отхвърлени участници в конкурса се оплакаха, че председателят на комисията за игрално кино Евгений Михайлов е преписал в оценъчните карти почти дословно мотивите на друг неин член – кинокритичката Геновева Димитрова. Михайлов си призна преписването с мотива, че нямал време за собствени мотиви за 80-те проекта, извини се и си подаде оставката като шеф на комисията. Димитрова пък коментира, че е омерзена от това, че е имало много интересни предложения и финансиране не са получили най-добрите от тях, но проблемът е в нищожното финансиране на проектите.

 

Заедно с отстраняването на Михайлов за десет години от журито, съветът за кино препоръчва Геновева Димитрова да се оттегли от комисията до изясняване на обстоятелствата по случая.

 

За да влязат в сила препоръките на съвета, министърът на културата Петър Стоянович трябва да ги одобри, което той потвърди, че ще направи още на пресконференция вчера, окачествявайки случилото се като "неприемливо и скандално". Късометражен проект, в който братът на министъра, -Димитър Стоянович, е съсценарист, също е сред одобрените за финансиране на тази сесия продукции.

Споделяне

Още от Общество