Сблъсък между социолози заради проучване за балотаж Манолова - Фандъкова

Сблъсък между социолози заради проучване за балотаж Манолова - Фандъкова

Пореден спор между социолози се развихри в четвъртък, този път по повод последното проучване на "Галъп интернешънъл" за предстоящите кметски избори в София, на които Мая Манолова би спечелила на балотаж срещу Йорданка Фандъкова. Както е обичайната практика на "Галъп интернешънъл" при подобни телефонни допитвания, агенцията уточнява, че "данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат". 

Социологът и бивш член на Централната избирателна комисия Цветозар Томов определи резултатите като "изключително странни" и отправи няколко критични въпроса към начина, по който е представена информацията.

"Знаете ли каква е генералната съвкупност на този телефонен сондаж? Ако знаете, я кажете. Питате за хипотетичен балотаж между Манолова и Фандъкова, но не публикувате въпрос за първи тур, какъвто не може да не сте задали. Защо? Публикувате разпределението на отговорите на хората, които са казали, че със сигурност ще гласуват, но не публикувате относителния дял на тези хора. Защо?", коментира Томов на личната си страница във Фейсбук.

Той поставя и други въпроси, а изразеното от него мнение предизвика сериозен интерес и коментари на потребители на социалната мрежа. В крайна сметка социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов даде свои разяснения по повдигнатите въпроси.

Общо 802 души са взели участие в проучванията, осъществени между 5 и 9 август (когато "Демократична България" все още не беше издигнала своя кандидат -кмет), информира агенцията. Резултатите обаче бяха публично оповестени на 27 август, когато ДБ вече бе издигнала кандидатурата на арх. Борислав Игнатов.

Посочва се, че при евентуален балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, Манолова печели 48% срещу 40% за Фандъкова. Към момента нито настоящият столичен кмет, нито националният омбудсман са обявили официално, че ще се кандидатират, но перспективата това да се случи е почти сигурна.

Цветозар Томов поставя и още един въпрос:

"Може ли да обясните две числа, които публикувате? 29% ОТ ВСИЧКИ ИНТЕРВЮИРАНИ са казали, че искат да остане сегашния кмет, а 40% ОТ ЗАЯВИЛИТЕ, ЧЕ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ГЛАСУВАТ, подкрепяли Фандъкова на евентуален балотаж с Манолова. Тъй като заявилите, че със сигурност ще гласуват, не би трябвало да са повече от половината интервюирани (ако не е така, значи изследването за нищо не става), ще се окаже, че поне една трета от тези, които искат да остане сегашния кмет, ще гласуват на балотаж за Манолова, която не е много сегашен кмет. Ако има такова противоречие в данните, то трябва да се обясни по някакъв начин. Ако има някакъв начин да се обясни."

"Нищо странно няма"

"Нищо странно няма, проф. Томов и добре знаете. Чудих се дали да отговарям, но уважението ме кара. Като гледам хората, които харесват поста, вероятно си мислят, че "синьото" (първи тур) някак е ощетено, че не е показано. Ще се пошегувам, за да ме разберете добре: щеше да е ощетено, ако е показано", написа Първан Симеонов под фейсбук публикацията на Цветозар Томов.

Сериозният отговор гласи:

"Сега сериозно. По т. 1, 2. прочетете прессъобщението на сайта. Само една вметка, периодът на правене на изследването е такъв (и също го пише), че още не се знаеше кой е синият кандидат - имахме само хипотетични. И ако на тази етап показването на балотаж "Фандъкова - Манолова" е хипотеза, то показването на друго щеше да прилича съвсем на фантастика."

Агенцията не е публикувала колко е относителния дял на хората, които са казали, че със сигурност ще гласуват, защото "има гадния навик да се четат като прогноза колко хора ще гласуват и на този етап значат малко".

"53% са заявилите, че твърдо ще гласуват. Още 26% - по-скоро. Традиционни данни", отговаря все пак изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл".

По повод разминаването, което Томов вижда в данните за желанието на акетираните за "нов кмет" и процентите за Фандъкова на балотаж, Симеонов отговаря:

"Не съм сигурен, че разбирам въпроса, но за мен сте авторитет и не ми се ще да Ви обяснявам, че такъв тип директни паралели между индикатори е трудно да се правят. Да има нов кмет" - както съм и пояснил - е белег на общо желание за промяна. Когато се споменат конкретни личности е друго".

"Сътрудничеството ни в някои моменти, вярвам, Ви дава увереност, че не лъжем, нали? Освен това има и други агенции, които имат сходни данни. Едно нещо винаги бих искал: придирчивостта, с която се подхожда към наши данни, да се проявява и към други колеги. Поводи – бол :) Не се съмнявайте точно в нашата добросъвестност и добронамереност. Просто ми звъннете, за да говорим", пише още той.

Предишният скандал

В нощта на евроизборите, които се проведоха през май, управляващият партньор на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова разкритикува остро в ефира на БНТ прогнозните резултати , които "Галъп интернешънъл" даваше в навечерието на вота

Тогава "Галъп" прогнозира паритет и дори леко потенциално предимство на БСП пред ГЕРБ до последните дни на кампанията. В крайна сметка ГЕРБ спечели изборите с разлика от близо шест процента пред БСП.

"Алфа Рисърч" и "Галъп" са сред най-известните социологически агенции в страната.

Това стана повод Димитрова да се обърне към Симеонов с думите: "Вярвате ли си като говорите?". Тя подчерта, че до последно част от ръководството на "Галъп" е говорело, за тенденции, които са коренно различни от крайните резултати.

Симеонов пък отговори, че агенцията не е давала крайни резултати, а моментни нагласи."В разпространените тогава данни се казваше, че към 17 май, според агенцията, БСП е с потенциален вот между 28% и 32%, а ГЕРБ - с потенциален вот между 27% и 31%", добави тогава той.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?