СДС си намери оправдание да преговаря с ГЕРБ за евровота

СДС си намери оправдание да преговаря с ГЕРБ за евровота

Националният съвет на Съюза на демократичните сили (СДС) е взел решение за предстоящите евроизбори да се водят преговори с всички останали партии членки на Европейската народна партия (ЕНП) в България. Това е написал председателят на СДС Румен Христов в отговор на призива на лидера на ЕНП Жозеф Дол от миналата седмица - българските партии от семейството да се обединят за евровота, а това освен СДС са ДСБ, ДБГ и ГЕРБ.

"Аз ще изпълня това решение и ще предприема стъпки в тази посока", е уверил Христов, чиято партия е единствената, която вижда възможност за преговори с ГЕРБ.

От началото на годината Христов неведнъж публично е заявявал, че води разговори с "Демократична България", от която е част ДСБ. Давал е и заявки, че се надява и на партньорство с ДБГ. Официално обаче никога не е споменавал за разговори и с ГЕРБ, каквито по информация на Mediapol са се водили.

В петък ръководството на СДС постави условия на "Демократична България" за евентуалното им общо явяване – в името на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС и техен представител да е поставен на между първо и трето място. Тези условия изглеждат неизпълними, защото в ДБ има при партии (ДСБ, "Да, България" и "Зелените") и се очаква първите три места да са за техни кандидати.

Миналата седмица партията на Христов публично призна и какъв е резервният вариант – ГЕРБ. Обяснението за това решение е именно писмото на Дол.

С това обаче дори минималните шансове за коалиция с ДБ се стопяват, защото трите партии искат от евентуалните си бъдещи партньори да се разграничат от ГЕРБ. Още миналата седмица от ДСБ отговориха на призива на Дол и обявиха, че коалиция с ГЕРБ е "абсолютно невъзможна". Същото направиха и ДБГ.

Изглежда обаче СДС използва писмото на ЕНП като извинение, с което да официализира желанието си за сближаване с управляващата партия. За подобни нагласи имаше знаци през последните месеци. В телевизионни участия Христов разграничаваше евроизборите от евентуални парламентарни избори и повтаряше, че с ГЕРБ са част от едно европейско семейство.

"Вашият апел беше разбран от всички и приет с голямо уважение. Обединихме се около позицията, че национал-популистките партии и движения, които досега имаха възможност само да говорят срещу бъдещето на обединена Европа, ще получат възможността да влияят върху европейското законодателство, ако не им дадем решителен отпор на евроизборите. В името на това, СДС ще положи всички възможни усилия броят на депутатите от България в ЕНП да бъдат колкото се може повече", се казва в писмото на Христов до председателя на ЕНП.

През годините СДС често е търсила сближаване с ГЕРБ, а след това се е опитвала да се разграничи от партията на Борисов. Така беше и през 2013 година, когато партията реши да се обърне към новосъздадения по това време Реформаторски блок. След изборите през 2014 година обаче тогавашният председател на СДС Божидар Лукарски обяви, че позицията на РБ против участието на Борисов като премиер в следващото управление е била "предизборен трик за вдигане на електората”. Стигна се до коалиция между ГЕРБ и РБ. Борисов стана премиер, а Лукарски – министър на икономиката, който често заставаше на позицията на ГЕРБ при спорове между по-голямата партия и "реформаторите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?