Котка и мишка

СДВР задържа Стефан Кленовски веднага след като бе пуснат от ареста

Обвинен е за фалшиви лични документи, от съда контрираха, че такава информация не е предоставяна

Снимка: БГНЕС

Часове след като Софийският градски съд (СГС) постанови "домашен арест" за издирвания от Европол заради източване на банкови карти Стефан Кленовски, столичната полиция отново го задържа, този път по обвинение, че е използвал фалшиви лични документи.

Още след първия му арест преди пет дни в мол в София, разследващите обявиха, че заподозреният е носел лична карта с чужди снимка и име, опитвайки се да се укрие. Той бе обявен за издирване през миналата година, в рамките на международната операция "Шок".

Във вторник обаче многократно атакуваният от МВР шефа Цветан Цветанов председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова, отчете факта, че Кленовски има чисто съдебно минало, баща е на четири деца и прие, че въпреки наличието на опасност да се укрие, втората по тежест мярка за неотклонение е адекватна в случая.

Съдия Тодорова се аргументира с това, че по закон отговорността и контролът по изпълнението на мярката "домашен арест" влиза в правомощията на полицията и изрази увереност, че органите на реда ще успеят да опазят Кленовски. Прокуратурата пък твърдеше, че той трябва да остане зад решетките заради издадената заповед за задържането му в Италия.

Случаят със задържането на Кленовски се превърна в показателен за отношенията между изпълнителната и съдебната власт, които в последните седмици претърпяха пореден драматичен срив. В непрекъснатата размяна на реплики и декларации между Цветанов и ССБ се включи и премиерът Бойко Борисов.

Преди седмица той даде директни указания на магистратите да не налагат "домашен арест", тъй като тази мярка трябвало да се изпълнява само по отношение на "майки с деца и много болни". По думите на Борисов МВР не можело да отдели толкова средства, че да осигурява охраната на всеки задържан в дома си, без да отчита, че от години следствените арести и затворите са препълнени.

Поредни съмнения за полицейско насилие

Ден по-късно Кленовски бе зрелищно задържан в столичен мол по време на парти за рождения ден на едно от децата му. След това съпругата му се оплака, че е била обиждана и блъскана от полицаите, които се държали агресивно и стресирали десетки деца. В неделя шефът на СДВР Валери Йорданов свика пресконференция, на която показа кадри от охранителните камери в търговския обект, уточнявайки, че това са всички видеозаписи.

На тях се виждаше единствено как няколко полицаи заключват заподозрения и след това му бият шамар. В заключение от МВР обявиха обвиненията на съпругата му за измислица, но въпреки това бе образувана вътрешна проверка. Във вторник Кленовски бе пуснат от СГС да се прибере у дома.

Говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев коментира в сряда пред Mediapool, че колегите му са се забавили 2-3 дни с повдигането на обвинение за фалшивите документи, тъй като им трябвало техническо време да съберат доказателства и да изчакат изготвянето на експертиза. Обвинителят не уточни дали отново ще се иска постоянен арест за Кленовски.

Първоначалната му 72-часова мярка за задържане изтича в петък и се очаква тогава Софийския районен съд да определи дали обвиняемият ще остане зад решетките или ще излезе на свобода.

Кленовски е подозиран и за разпространение на фалшиви парични знаци. Италия е въвела сигнал в Шенгенската информационна система за международното му издирване с цел арест и екстрадиция на основание европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Трани през юни 2011 година.

СГС: По делото не бе предоставена информация за фалшив документ

Час по-късно СГС публикува официално съобщение на сайта си, в което се казва, че нито МВР, нито прокуратурата са предоставили във вторник информация на съда, че Кленовски е бил заловен с фалшиви лични документи.

"По частното наказателно дело няма данни (докладна записка, експертна справка или друг документ), че при ареста на обвиняемия е открит фалшив документ за самоличност", уточняват от съда.

Като допълнение към съобщението от СГС публикуваха и целия протокол от заседанието, на което съдия Мирослава Тодорова постанови "домашен арест" на Кленовски.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България