Седем фирми са получили 3.4 милиарда лева от държавата през 2020 година

Данъчните са отписали 10 млрд. лв. дългове от 2017 г. до 2020 г.

Седем фирми са получили 3.4 милиарда лева от държавата през 2020 година

Седем фирми са получили 3.4 милиарда лева от държавата чрез обществени поръчки и от еврофондовете през 2020 г. Това е около една пета от целия публичен ресурс на държавата. Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев на пресконференция, без да посочи имената на компаниите, но обеща при съгласие от тяхна страна да го направи.

Асен Василев каза, че има "доста силна концентрация на публични средства". По обществени поръчки и европрограми през 2020 г. са били дадени на фирми 15.8 млрд. лв. От тях 3.4 млрд. лева са отишли в 7 фирми, каза Василев.

За първите четири месеца на тази година отново три фирми са получили 1.3 млрд. лева, допълни той.

Министерството на финансите е изискало съгласие от всички държавни структури, за да направи имената на тези фирми публични. От тях ще започне проверка, която след това ще продължи и с подизпълнителите им, каза Василев.

НАП отписва огромни задължения

Всяка година Националната агенция за приходите (НАП) отписва средно по 2–3 милиарда лева задължения, защото не може да ги събере, каза още той.

"От 2017 г. до 2020 г. 10 млрд. лв. са отписани. Вместо да отидат за пенсии и здравеопазване, те са били отписани. НАП не са успели да ги съберат", заяви Василев. Само до преди дни НАП отказваше да предостави публично тази информация и не пожела да изпълни дори съдебно решение да я предостави след заведено дело от Mediapool въз основа на Закона за достъп до обществена информация.

Всъщност НАП има право да отписва несъбираемите задължения едва от началото на 2016 г. след законови поправки. Преди това сумата се трупаше в отчетите на НАП и гонеше 30 млрд. лв. Независимо дали се отписват или се водят несъбираеми, средствата така и не влизаха в бюджета, защото много от тях се оказваха данъчни измами, регистрирани с ревизии постфактум.

През 2016 г. НАП отписа други 10 млрд. лв., изтекли към онзи момент по давност.

Към момента НАП се опитва да възстанови около 9.9 млрд. лв. задължения към бюджета, каза още Асен Василев. Най-големият длъжник има дългове от 160 млн. лв. Доста са с по над 50 млн. лв. Дълговете на първите 100 длъжници у нас възлизат на над 2 млрд. лв., каза финансовият министър.

Несъбираеми задължения

Новият шеф на НАП Румен Спецов определи задълженията като "трудно събираеми". В тази графа - на практически несъбираемите дългове, попада и бившата фирма на самия Спецов "Гранекс Трейдър" ЕООД, която малко след неговото напускане като собственик през 2016 г. натрупва големи задължения към бюджета, които не са платени вече 4-5 години и заедно с лихвите възлизат на 1 105 482 лв. Ако сумата не бъде платена до 5 години, тя също ще бъде отписана.

Финансовият министър посочи, че част от отписаните дългове са на работещи предприятия и те трябва да бъдат събрани.

Силно притеснителна ситуация

"Една картина, която е силно притеснителна" – така Василев нарече ситуацията в НАП и агенция "Митници" след анализа на данните.

Той съобщи, че ще бъде възстановено звеното за последващ контрол в агенция "Митници", което е било премахнато през 2019 г.

Освен това Асен Василев иска всички служители на агенция "Митници" да се откажат от банковата си тайна, за да бъдат сравнени доходите им с имуществото им, имотите и влоговете им.

Шефът на агенцията Павел Тонев каза, че за момента по линия на акцизите има неизпълнение на плана в размер на 67 млн. лв., като голяма част от дупката е по линия на тютюневите изделия.

Министър Василев посочи, че вече се работи по конкретни мерки за повишаване на събираемостта и пресичане на течовете в системата. Има проект за електронно фактуриране, който да обезпечи обмен в реално време на фактурите. Ще има и публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки и конкретни критерии за какво ползват дадените им срледства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес