Седем години затвор за Берлускони заради "Руби гейт"

Седем години затвор за Берлускони заради "Руби гейт"

Бившият италиански премиер и лидер на управляващата партия "Народ на свободата" (ПДЛ) Силвио Берлускони получи присъда от 7 години лишаване от свобода и пожизнена забрана да заема публични длъжности по "делото Руби". Състав на четвърта наказателна колегия на съда в Милано под председателството на съдия Джулия Тури го призна за виновен по обвиненията за злоупотреба със служебно положение и съучастие в малолетна проституция, предаде БТА в понеделник.

Тричленната наказателна колегия, съставена изцяло от магистрати жени, увеличи с една година поисканото от обвинението наказание и реши да внесе в прокуратурата всички свидетелски показания в полза на защитата с цел те да бъдат проверени за лъжесвидетелство.

Присъдата е на първа инстанция и може да бъде обжалвана на още две инстанции - Апелативния и Върховния касационен съд, преди да влезе в сила.

Историята започва на 27 май 2010 година, когато малолетната мароканка Карима Ел Махруг е отведена в централното полицейско управление в Милано, тъй като е заподозряна в кражба и не носи никакви документи за самоличност. Карима, която е родена на 1 ноември 1992 година, е повече известна като Руби Рубакуори (от италиански "покорителка на сърца") и по онова време живее в дома на бразилската проститутка Мишел Консейсао. Консейсао решава да се обади на министър-председателя Силвио Берлускони и да го предупреди за задържането на Руби, тъй като знае, че мароканката често гостува в неговата лична резиденция в Аркоре, община на около 20 километра северозападно от Милано.

На свой ред Берлускони говори по телефона с шефа на кабинета на полицейския началник и настоява Руби да не бъде изпратена в дом за малолетни, както междувременно е постановила прокуратурата, а да бъде предадена на грижите на областната съветничка от неговата партия Никол Минети. Полицията изпълнява искането на премиера.

На 21 декември прокуратурата в Милано формулира срещу Берлускони обвинение в злоупотреба със служебно положение, което е най-тежкото престъпление в италианската държавна администрация и се наказва със затвор от 4 до 12 години. Според прокуратурата министър-председателят е злоупотребил с положението си, за да окаже натиск върху полицията да бъде освободена Руби. Целта му е била да прикрие по-тежкото престъпление за съучастие в малолетна проституция, тъй като разследванията установили, че между февруари и май 2010 година в резиденцията в Аркоре са били организирани "купони с червени фенери" с участието на девойки от шоубизнеса. Те предлагали секс срещу пари и услуги, като между тях била областната съветничка Никол Минети и малолетната Руби.

Защитата на Берлускони поддържа тезата, че премиерът телефонирал в полицията, защото смятал, че Карима Ел Махруг била племенница на тогавашния египетски президент Хосни Мубарак и искал да избегне дипломатически скандал.

Преди две години прокуратурата поиска разрешение от италианския парламент да претърси офиса на личния счетоводител на Берлускони, за да установи дали девойките, посещавали резиденцията в Аркоре, действително са били вписани в "разплащателната ведомост" и са получавали персонални възнаграждения в размер 2500-3000 евро месечно. Парламентът отхвърли искането и на 15 февруари 2011 година съдията по предварителното производство Кристина Ди Ченсо постанови изпращането на Силвио Берлускони на съд по съкратената процедура.

През април същата година долната камара на италианския парламент гласува резолюция да бъде сезиран Конституционният съд за конфликт на държавни интереси, тъй като компетентен да гледа дело срещу премиера е Съдът на министрите - специална наказателна колегия за разглеждане на така наречените министерски престъпления, създадена със закон през 1989 година.

Същата резолюция оспорваше и териториалната компетенция на Миланския съд, тъй като общината Аркоре е на територията на провинция Монца и Брианца в областта Ломбардия. По-късно същата резолюция бе гласувана и в Сената.

Конституционният съд отхвърли парламентарните искания и делото продължи да се гледа в Милано, където на 13 май обвинението поиска за Силвио Берлускони 6 години лишаване от свобода и пожизнена забрана да заема публични длъжности.

Руби Рубакуори, която бе призована за свидетел, два пъти не се яви в съдебната зала и по взаимно съгласие между обвинението и защитата на съда бяха представени само протоколите от нейните предварителни разпити.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят