Седемдесет мегавата нови "зелени" мощности чакат лицензи

Седемдесет мегавата нови "зелени" мощности чакат лицензи

Около 70 мегавата нови "зелени" мощности чакат за бъде приключено лицензирането им от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи във вторник председателят ан регулатора Ангел Семерджиев пред журналисти.

По думите му от 1 юли 2012 г. няма нови присъединени производители на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). По думите му от вече включените в мрежата ВЕИ-централи по-голям е обемът на присъединените към мрежите - средно напрежение, които се управляват от ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", отколкото тези в мрежата на НЕК.

Семерджиев отново защити въведените през септември временни цени за достът на ВЕИ-централите до мрежата за пренос и разпределение, срещу която протестират производителите на зелена енергия.

Въведохме цените за достъп за ВЕИ-производителите, защото допълнителните разходи, които предизвикват, независимо къде са присъединени, "товарят" цялата система, аргументира се председателят на ДКЕВР. Сега констатираме доста негативни последици за термичните централи, ЕСО и НЕК в следствие на "бума" от присъединяването на ВЕИ, коментира още Семерджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?