СЕМ не вижда проблем във връзката на Кошлуков с "Атака"

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

В Съвета за електронни медии (СЕМ) не виждат проблем, че кандидатът за генерален директор на обществената телевизия и бивш депутат Емил Кошлуков, се оказа в тясна връзка с една от партиите в управляващата коалиция – "Атака". Това стана ясно от обясненията на членове на регулатора пред Mediapool, които изрично уточняваха, че не желаят да коментират казуса официално.

Преди ден "Капитал" съобщи, че претендентът за поста генерален директор на БНТ през 2017 година е бил програмен директор на телевизия "Алфа". Пред Mediapool членове на СЕМ потвърдиха неофициално информацията и допълниха, че "автобиографията му е така написана, че от нея става ясно, че Кошлуков продължава да работи в медията". В сряда в телевизията "Алфа" до не отговаряха на телефоните, посочени на сайта си, а самият Кошлуков коментира информацията с "Благодаря" и прекъсване на връзката.

Телевизията, в чиято програмна схема присъства предаването "АТАКА в действие", рекламира се на страниците на партийния вестник "Атака" и като адрес за контакт е посочила на сайта си "Политическа партия Атака, София, пл. Славейков 4А", е регистрирана като обществен канал. Той е на регистрационен режим, а СЕМ десетки пъти е издавал наказателни постановления за нарушаване на "добрите нрави".

Въпреки това в регулатора не виждат проблем, че единият от сочените за основни кандидати за БНТ е свързан с медията. "Кошлуков е преминал през избраната в СЕМ техническа комисия. Неговите документи отговарят на критериите, а информация от тях не можем да публикуваме без негово съгласие", казаха от регулатора. Оттам също обясниха, че според тях няма нарушение на нормата, записана в Закона за радио и телевизия, според която се гарантира "независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса".

"Това, че някой работи някъде не означава зависимост", каза член на СЕМ пред Mediapool.

На този етап регулаторът не възнамерява да публикува автобиографиите на всички кандидати за генерален директор на БНТ. "Ние сме поискали съгласието им да бъдат публикувани концепциите им, когато дойде време за това, но идната седмица можем да поискаме съгласие да качим професионалните им автобиографии, ако са съгласни", казаха от СЕМ. От там не успяха да обяснят какво срамно може да има в една автобиография, с която даден кандидат предявява претенции към публичен пост в обществената телевизия.

Очаква се, ако идната седмица кандидатите дадат съгласие, CV-та им да бъдат публикувани на сайта на съвета.

На 16 август предстои СЕМ да вземе решение кои от допуснатите ще могат да представят концепциите си и да участват в състезанието. "Техническата бе първата цедка – нея преминаха всички, втората цедка ще е по самите концепции", казаха от Съвета, като уточниха, че се очаква да има отпаднали претенденти.

"Има такива кандидати, чиито концепции не предоставят визия за развитието на БНТ, макар и формално технически да отговарят на всички изисквания. С гласуване в СЕМ ще бъде взето решение кои от тях да не бъдат допуснати", казаха от регулатора.

Засега се очаква това да бъдат кадърът на ТВ "Скат" Теодор Ангелов както и гражданинът Радослав Главчев, който традиционно се явява на конкурса за генерален директор на телевизията

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?