Северна Македония: С обещание за ЕС Заев получи мандат за правителство

Той ще се опита да привлече партията на Али Ахмети, който настоява за премиер етнически албанец

Пендаровски и Заев, сн. БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски връчи днес мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев, съобщи МИА.

Заев обяви, че в срок от 20 дни ще изготви програма и ще направи опит за съставяне на стабилно правителство.

По думите му бъдещият кабинет ще продължи по пътя на интеграция с Европейския съюз и ще работи за създаването на общество за всички граждани, освободено от национализъм и етнически предразсъдъци.

"Чест и отговорност е за мен, че съгласно конституцията, като лидер на СДСМ и коалицията "Можем", получих мандат от президента Пендаровски за ново демократично, европейско правителство с институции, които по-добре ще служат на гражданите", каза Заев, цитиран от "Макфакс".

Той обясни, че правителствената програма ще бъде посветена най-вече на икономиката, на растежа на заплатите и пенсиите, на инвестициите в младежта и на грижите за най-бедните. 

"Ще ръководя правителство, което няма да се отклони от пътя и което след членството в НАТО ще продължи да работи и за членство в ЕС", добави Заев.

Церемонията се състоя във вила Водно по обяд, след като Зоран Заев от името на коалицията "Можем", която спечели най-много депутатски места, информира Пендаровски за разговорите с няколко партии за осигуряване на парламентарно мнозинство за формиране на правителство, съобщи кабиненът на президента на Северна Македония.

Зоран Заев беше министър-председател на Македония от май 2017 до януари 2020 г., когато бе съставено служебно правителство. Неговата партия спечели предсрочните парламентарни избори в средата на юли и е най-голямата политическа сила в парламента на страната, но с много малка преднина пред другата основна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Формирането на правителството ще зависи от разговорите с албанските партии. 

Новото правителство ще е или коалиция на социалдемократите или ВМРО-ДПМНЕ с Демократичния съюз за интеграция с лидер Али Ахмети, или широка коалиция, или кабинет на малцинството.

Засега няма договорка между Заев и Ахмати, който в предизборната кампания се закани да настоява за премиер етнически албанец. 

Заев подписа Договора за добросъседство с България на 1 август 2017 г. и Преспанското споразумение за името с Гърция година по-късно.

Това отвори пътя на Македония за членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят