Шефът на ББР: Има писмо по сделката с ЧЕЗ, но е "голямо правно нищо"

Обвини чешката компания в лъжа и че не била проверила финансовите документи на Върбакова

Стоян Мавродиев

Изпълнителният директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев в крайна сметка призна, че банката е изразила писмено готовност пред "Инерком" да рефинансира съществуващ заем на ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие като част от сделката за активите на чешката компания в България. Мавродиев заяви това на изслушване в парламента по случая с покупко-продажбата на българските активи на ЧЕЗ, но след дълго увъртане.

Шефът на ББР, за когото бе подчертано, че си прекратил командировка в чужбина заради изслушването в четвъртък, първоначално упорито защитаваше публично заявената на няколко пъти позиция на банката, че не е поемала ангажимент за кредит, нито е издавала гаранция за придобиването на ЧЕЗ от пазарджишката "Инерком" на Гинка Върбакова.  

"Потресаваща манипулация от ЧЕЗ"

"Не са разглеждани никакви документи от "Инерком". Нито един лев на ББР не е ангажиран в сделката", декларира Мавродиев. Той дори обвини директно в лъка говорителя на ЧЕЗ в Прага, който потвърди пред български медии, че държавната ни банка е предоставила подкрепа за Върбакова. "Потресаваща е тази манипулация от ЧЕЗ", заяви шефът на ББР и нападна чешката компания, че не е проверила получените от "Инерком" документи.

След като лидерката на БСП Корнелия Нинова го попита кой лъже – той или говорителят на ЧЕЗ и го посъветва "да отидете в секретното деловодство, където има един хвърчащ лист, предоставен от премиера Бойко Борисов и да видите какво пише там за вашата банка", Мавродиев все пак призна с половин уста, че е предоставено писмо за подкрепа на "Инерком".

Той заяви, че банката не е имала контакт с "ЧЕЗ груп" (CEZ Group), но "Инерком" обаче се е обърнала към ББР със запитване дали би разгледала евентуално искане за рефинансиране на кредит на ЧЕЗ.

"Има издадено писмо, че ББР може да предостави такова финансиране, ако бъде поискано но след дю дилиджънс на кредитоискателя и решение на надзорния орган", обяви Мавродиев и припомни, че за кредите от банката, надхвърлящи 5 млн. лв., трябва одобрение на представителите на надзора, назначени от собственика Министерството на икономиката.

Неангажираща кореспонденция

"Подобна кореспонденция не е ангажираща и не е обвързващ документ", отбеляза той  и допълни, че банката има издадени стотици хиляди подобни на писмото за "Инерком".

"Ако и останалите две банки ("Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка, за които чешки медии обявиха,че са част от структурата на финансиране на сделката) са били в подобна кореспонденция и при тях не е постъпило искане за заем, това е голямо правно нищо", заяви Мавродиев.

Според него бордът на "ЧЕЗ груп" манипулира чешкия премиер с информацията за казуса.

"ЧЕЗ не са си направили труда да се свържат с нас и да ни попитат, макар това да е стандартна процедура", продължи Мавродиев.

Чешката компания обаче преди да подпише с Върбакова обяви, че прави финални проверки на всички гаранции, предоставени от предпочетения купувач. След което вече бе обявено името на "Инерком".

В секретния документ за финансирането на "Инерком" в сделката за активите на ЧЕЗ в България, който премиерът Бойко Борисов твърди https://www.mediapool.bg/borisov-razkri-moshenichestvo-i-zagovor-v-sdelkata-za-chez-news276092.html , че получил от Прага след разговора с чешкия си колега, като кредитори са посочени Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка - съответно със 180 млн. евро и 80 млн. евр , а ББР фигурира със заявената готовност да рефинансира заема на ЧЕЗ от ЕБВР в размер на 65 млн. евро. Освен това се вижда, че Върбакова е договорила търговско финансиране с две руско-грузински офшорни компании в общ размер 67 млн. евро, а "Инерком" ще участва с 20 млн. евро.
Надзорът на чешката компания ЧЕЗ одобри сделката преди седмица след щателна проверка на документите по финансирането ѝ.

Проблемът с ББР е този, че ангажирането на държавната банка се тълкува като подкрепа на българското правителството за сделката, каквато то категорично отрича.

Отричането на Мавродиев породи политическия скандал

Нещо повече, премиерът Бойко Борисов съзря в покупко-продажбата между ЧЕЗ и Върбакова  "ювелирна акция" срещу правителството. Преди два дни той се възмути, че като питал Мавродиев, той отрекъл да е издавал писмо.

Именно писмото от ББР за "Инерком" пък бе изтъкнато от БСП като аргумент, че правителството и Борисов стоят зад сделката, която ще бъде финансирана с пари на българските данъкоплатци.

Поради това Стоян Мавродиев декларира, че премиерът или друг член на правителството не са влияли върху дейността на банката по никакъв начин, както и че нито един лев от банката не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ.

"Надявам се депутатите, които вероятно за да бъдат активни участници в политическия дебат, отправиха квалификации, че банката е излъгала, да ревизират позицията си", каза още Стоян Мавродиев, визирайки БСП.

Нинова: В основата е правителството на Борисов

Казаното от него обаче засили увереността на Корнелия Нинова в обратното. " В основата на сделката стои правителството на Бойко Борисов", заяви тя.

"Г-н Мавродиев, затова сте тук, защото сте единствената държавна банка, не е вярно, че не сте длъжни да информирате правителството за дейностите си", обърна се Нинова към Мавродиев.

Бойко Борисов твърдеше, че правителството нищо не знае, а току що директорите на ДАНС и Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР) обявиха, че следят сделката от 2010 г.", възмути се Нинова. "Изводът е, че правителството е знаело, службите са си свършили работата", допълни тя. Двамата шефове на службите обаче по-късно уточниха, че ДАР дала данните на ДАНС, а тя на съветник на Борисов, който обаче не бил запознат с информациите.
 
Три милиона българи трябва да стоим и да чакаме дали Гинка Върбакова ще се поддаде на политическия шантаж да си прехвърли акциите на държавата, продължи  поддаде на политическия шантаж или не, обобщи лидерката на социалистите обрата около покупко -продажбата на "ЧЕЗ -България" от тази сутрин, когато премиерът поиска, а Върбакова се съгласи държавата да получи контролния дял в продаваните активи на ЧЕЗ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?