Шестима задържани за кражбата на злато от летището

Шестима задържани за кражбата на злато от летището

Шестима души са задържани в сряда по подозрение, че са извършители на обира на ценни метали в митнически склад на столичното летище.

На 18 октомври над 320 кг ценни метали, злато, сребро и платина, задържани при друга полицейска операция - "Леярите", изчезна мистериозно от митническия склад на летище София.

Задържани са Георги Генерала - дългогодишен митнически служител, работил до 2009 г. в митница Горубляне; Сашо Пандиза - многократно осъждан за кражби; Славчо Цайса; 41-годишният В. Д. по прякор Ченето, осъждан за кражби и с регистрации за кражба на автомобил и изнудване; 33-годишният Я. Г.

В Самоков е задържан Петър Н. по прякор Бонифорти.

След обира стана ясно, че вратите на склада не са били разбити, а двете метални каси, в които са съхранявани металите, са били отворени с ключове. В помещенията е проникнато през страничен коридор, като е пробита дупка в стена. Точно тази вечер алармата е била изключена, а жива охрана не е имало, тъй като складът е в зона, до която няма свободен достъп.

Предположенията бяха, че обирът е организиран от вътрешни лица, а дори се появиха и версии, че кражбата е била фиктивна, като ценните метали въобще не са били в склада.

Началникът на Столичната дирекция на полицията комисар Валери Йорданов съобщи, че шестимата задържани са изцяло външни лица. "Имаме един бивш служител на митниците, като подозираме, че част от информацията, която е събрана, е чрез него, но все пак това е наша версия", уточни той.

Вътрешният министър Цветан Цветанов не отрече съдействието на висши митнически служители за кражбата, но се въздържа от подробности.

В хода на операция "Комбинаторите" са обискирани осем адреса в столичните квартали "Младост", "Люлин" и "Стрелбище", ул. "Нишава", както и в Самоков. Иззети са пари, златни накити, лаптопи, а на един от адресите е открита и радиостанция и тапа ( устройство за заглушаване на аларми). .

Все още не е установено дали намерените накити и ценни метали са част от откраднатите от складовете на 18 октомври.

Шефът на СДВР Валери Йорданов съобщи, че групата е разследвана около три седмици. Той е убеден, че са събрани достатъчно доказателства срещу тях, въпреки, че предметът на кражбата го няма.

Част от групата е оглеждала склада поне два пъти преди извършването на удара. Организацията на "ужилването" им е отнела около един месец. Снабдили са се с кода на алармата от вътрешен човек. Той обаче не е арестуван, стана ясно от думите на Йорданов.

Любопитна подробност е, че кодът на алармата не е сменян от 2002 г., а оттогава са се сменили няколко материално отговорни лица.

Полицаите смятат, че ценните метали са изнесени на веднъж от склада.

Зам.-градският прокурор Роман Василев добави, че до кражбата се е стигнало благодарение на множеството пропуски в охраната и организацията на работата на склада.

По думите му са били нарушени редица изисквания, за което отговорността е на митниците. Той полупризна, че ако предметът на кражбата не бъде установен, то доказването в съда може да бъде затруднено. Василев не конкретизира точно какви обвинения ще бъдат повдигнати на задържаните.

"Естествено, че произходът на всичко това ще бъде установявано в процеса на разследването. В момента има и няколко адреса, които ще бъдат също претърсени, за да се търси естествено и количеството, което беше отнето от митническия склад при проникването на 18 октомври", коментира в сряда сутринта министър Цветанов.

"Тази акция е добре свършената работа от колегите от СДВР преди всичко, защото те са водещи в тази реализация, подпомагани от колегите от БОП-а, от оперативната информация, която имаше, и естествено от всичко, което успяхме да направим в първите часове и дни след извършването на тази кражба, и естествено под прякото наблюдение на заместник градския прокурор Роман Василев и Градска прокуратура", коментира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България