Шофьорът на обърналия се автобус влезе от болницата в ареста

Своге се вдига на протести заради опасния път

Сн.: БГНЕС

Към момента единственият обвиняем за тежкия пътен инцидент със 17 загинали е шофьорът и собственик на автобуса Григор Григоров. Във вторник сутрин той беше изписан от болница "Царица Йоанна – ИСУЛ", след което е откаран в ареста на Националната следствена служба.

В сряда ще бъде изправен пред Софийския окръжен съд по искането на прокуратурата да бъде задържан за постоянно под стража.

Григор Григоров е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души и нанасяне на телесни повреди на други 21.

Нарушенията, които е допуснал според прокуратурата са, че е шофирал с 13 км/ч повече от разрешената за участъка скорост 40 км/ч и автобусът не е минал на повторен технически преглед.

Междувременно Националната следствена служба претърси офисите и иззе документи от централата на "Трейс груп холд" – компанията, която е ремонтирала пътя в Искърското дефиле, а във вторник това се случи с партньора на "Трейс" в обединението "Трейс Своге" - "Мегаинвест холд". Това става на фона на признанието на властите, че пътят е имал дефекти, отговорността за които обаче не поема никой.

Състоянието на четирима от пострадалите остава тежко

От болничните заведения съобщиха, че състоянието на четирима от 21-те пострадали при катастрофата все още е тежко.

Три жени, които са настанени в "Пирогов", остават в критично състояние, съобщи директорът на болницата проф. Асен Балтов.

Те са с гръдни контузии, трети ден са на апаратно дишане и с опасност за живота. Състоянието им се следи непрекъснато. Пострадалите не са оперирани, защото трябва да се преодолее гръдната травма и едва след това ще бъдат предприети оперативни интервенции, обясни проф. Балтов.

Други три пациентки предстои да бъдат изведени от реанимация днес или утре. Те все още имат необходимост от кислород, тъй като впоследствие при тях са открити гръдни контузии, които не са се проявили при настаняването им в болницата. Те са в стабилно състояние и е възможно до седмица да бъдат изписани. Лечението им обаче ще продължи дълго. За пострадалата със счупеното бедро ще бъдат необходими поне два месеца, а за лечението на лицево челюстната травма също месец и половина, каза проф. Балтов.

От двамата настанени във Военно-медицинската академия след катастрофата, жената остава с опасност за живота. 30-годишният мъж, който е вуйчо на загиналото при катастрофата дете, и баба му от Световрачене са с тежки наранявания.

С опасност за живота е и пациентка, настанена в болница "Св. Анна", където са настанени още пет души, пострадали при инцидента.

Всекидневни протести в Своге: Гневни сме

За сряда жители на Своге организират протест от 17 часа на мястото, където стана тежката катастрофа на 25 август. Заканват се всеки ден да се събират, ако отговорните институции не вземат мерки и не бъде оправен пътят през Искърското дефиле. През него в момента преминават тирове, заради ремонта на магистрала "Хемус", въпреки че пътят не е проектиран за такова натоварване.

"Дано този път ни чуят, гневни сме", казаха жители на Своге пред бТВ. Те показаха заснети от тях клипове и снимки с телефони за множество пътни инциденти, които са се случвали на зловещото място.

Заместник-кметът на Своге Георги Петков заяви, че от общината са притеснени за сигурността на хората, защото протестът ще се провежда в пиков час. "Притесняваме се, че в пиков час – в 17 часа хората се прибират от работа. Мястото на протеста е на въпросния завой. Притесняваме се по отношение на сигурността, но имахме оперативка със служители на Районното управление в Своге и мисля, че ще успеем да осигурим безопасността", каза Георги Петков пред БНР.

"Протестът ще е мирен. Хората искат държавата да ги види и да разбере, че се притесняват за живота си, за живота на близките си. Очакват някакви реални стъпки. Критичните участъци около Своге са много. Очаква се да бъдат обезопасени тези участъци", допълни Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?