Шоковото юлско поскъпване на газа е заради ценовата политика

Шоковото юлско поскъпване на газа е заради ценовата политика

Ако в предишни регулаторни периоди цената на природния газ не беше изкуствено задържана, сега не би се стигнало до близо 30-процентно поскъпване на суровината, заяви изпълнителният директор на обществения доставчик “Булгаргаз“ Димитър Гогов при общественото обсъждане на тарифата на синьото гориво от 1 юли. В сряда в държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бе публично дискутирано предложението на комисията за повишаване с 29.64 на сто от газовата тарифа в периода 1 юли- 30 септември 2010 г.

Поскъпването идва основно от вдигане на цената на руската суровина на входа и заради скочилия драстично валутен курс на щатския долар, в който “Булгаргаз“ плаща доставките на трите компании, контролирани от “Газпром“.

Въпреки че в проектодоклада на ДКЕВР е посочено поскъпването с 60.65 лв. за 1000 куб. м, председателят на комисията Ангел Семерджиев до последно остава оптимист, че може да се намерят резерви за по-малко повишение на цената.

Според Гогов обаче "Булгаргаз" ще продава на загуба, ако не получи исканото поскъпване. Заради недовзетия приход от 90 млн. лв. при задържането на цените в предишните две тримесечия, дружеството вече е натрупало над 50 млн. лв. счетоводна загуба. Предвидената от регулатора за третото тримесечие надценка от 1.3 процента при разрешение до 2 на сто крие опасност дружеството да не може да си осигури необходимите средства за покриването на оперативните си разходи, предупреди Гогов.

Той отново заяви, че дружеството може да изпадне в невъзможност да плаща авансово на "Газпром" за доставките. Това обаче не означавало, че България ще остане без руското гориво. Просто щяла да го доставя компания, която има газ и може да го транзитира до станата ни, независимо, че "Булгаргаз" е резервирал капацитета на тръбата за доставките си.

"Количествата са произведени, те са предвидени за България и кой ще ги реализира е страничен въпрос", каза Гогов. Относно варианта "Овергаз" да измести държавното дружесдтво в доставките, каквито намерения обяви основният доставчик на руския газ, той коментира, че "всичко е възможно". "Газ ще има. Въпросът е как и по какъв начин ще можем да го докараме до потребителите", допълни шефът на "Булгаргаз".

Според него, ако в края на месеца ДКЕВР потвърди намерението си за близо 30 на сто поскъпване на газа, през четвъртото тримесечие на 2010 г. не би трябвало да има шоково покачване на цената му, предвид котировките на световните пазари. Семерджиев обаче прогнозира от Варна, където е на енергиен форум, че през отоплителния сезон има шансове природният газ да поевтинее. Той също така успокои битовите потребители, че настоящото увеличаване на газовата цена, което ще доведе и до повишаването на разходите за топла вода през лятото със средно 12 на сто в страната, няма да се усети сериозно от бита, смята Гогов.

Не така обаче стоят нещата за бизнеса, където поскъпването с близо 1/3 ще има сериозно отражение.

Работниците в “Радомир Метал Индъстрийз” заявиха, че ще започнат поетапна гладна стачка от понеделник, ако Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри повишаването на цената на природния газ.

Причината за недоволството на 500-те работници е тежкото положение, в което може да изпадне предприятието при планирания скок в цената на синьото гориво.

Производственият процес на “Радомир Метал Индъстрийз” е изцяло зависим от газа, затова работещите предупреждават, че ценовото поскъпване заплашва предприятието с икономически шок поради невъзможност за плащане на разходите, последван от отказ на поръчки, закриване на производството и масови съкращения на персонал.

Протестът на работниците е подкрепен от регионалната структура на КНСБ в Перник, както и от други предприятия в бранша.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес