Държавата няма изкуствено да намалява цената на природния газ

Държавата няма изкуствено да намалява цената на природния газ

Държавата повече няма да се намесва, за да намалява изкуствено цената на природния газ от 1 юли. В понеделник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че това не е подходяща стратегия.

До края на този месец комисията трябва да се произнесе за цените на ток, природен газ и парно, като последните две тарифи са пряко свързани. Предложението на държавната газова компания "Булгаргаз" е за увеличение на цената на природния газ с 29.6 на сто. Все още се изчаква какво ще е влиянието на курса на долара върху цената на газа, тъй като дружеството плаща на “Газпром“ в долари за получаваното гориво.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев каза миналата седмица, че съвместно с "Бугаргаз" ще потърсят резерви за по-малко увеличение на цената на газа, но дори и чрез намаляване влиянието на курса на долара много ще бъде трудно увеличението да е под 24-25%.

В предишния регулаторен период от 1 април със заповед на министъра цената на газа постановена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бе намалена с пет на сто.

Не мисля, че това е подходяща стратегия в случая, коментира в понеделник Трайчо Трайков. Миналият път поехме известен риск, каза той и добави, че очакванията са били пазарната конюнктура да се развие в посока намаляване на цената на газа, така че за следващия ценови период "Булгаргаз" да бъде компенсиран за недовзетия приход. Ситуацията обаче се е развила в точно противоположната посока - върви се към повишение на цената на синьото гориво и затова не е добре цената да се намалява изкуствено още веднъж, обясни Трайков.

Работи се и се преговаря по подписване на новите договори с "Газпром" за доставка на природен газ, заяви още министър Трайков. Според него няма опасност да останем без природен газ.

"С руските си колеги имаме общ интерес - те са заинтересовани да продават газ, а ние да го купуваме. Винаги сме имали коректни взаимоотношения с Русия, с изключение на случаите, когато необосновано сме се поддавали на натиск да променяме еднопосочно валидни и хубави договори", каза Трайков.

Той още не бил чел окончателния доклад от проверката на трите електроразпределителни дружества, но е
информиран за междинните резултати. Имам принципно становище - ако има престъпление, то дружествата трябва да отидат на прокурор; ако има действия, които нарушават лицензията - те трябва да бъдат санкционирани от регулатора; ако има финансови нарушения - трябва да има санкции от страна на данъчните,
коментира Трайков.

Това, което се вижда съвсем ясно е, че не може да се генерализират проблемите, а трябва да се види кой проблем за кое дружество се отнася, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес