Бизнесът обвини ДКЕВР в деформация на енергийния пазар

Бизнесът обвини в четвъртък Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), че заради липсата на ясна визия за развитието на енергийния сектор и приемането на непазарни решения за натиск върху ръста на цените, в момента отрасълът е деформиран. Синдикатите пък обявиха, че поскъпването на ток, газ и парно от 1 юли ще доведе до масови фалити на фирми и съкращения на работници и поискаха държавата да запази сегашните цени като компенсира повишаването им.

От Българската стопанска камара (БСК) призоваха енергийния регулатор да спре да ползва ценообразуването като инструмент на социалната политика, да спре да завишава цените за произведения от топлофикациите ток за да задържа цените на парното, натоварвайки по този начин консуматорите на еленергия и да преразгледа непазарните договори за изкупуване на ток

Либерализацията на енергийния пазар е ключ към решение за изграждане на ефективен енергиен сектор и нискоенергоемка икономика, смятат в БСК. Всяко отлагане на проблемите в ценообразуването в енергийния сектор е предпоставка за все по-тежки икономически и социални сътресения в обществото в бъдещи периоди, прогнозират от организацията.

Като пример за непазарни решения в енергетиката от камарата дадоха формирането на цените на природния газ. Реалното пазарно поскъпване на суровината през второто. Ако това изкуствено замразяване на цената не се беше случило, то в настоящия период “Булгаргаз” щеше да поиска увеличение от 8%, а не 28,9%“, посочват от БСК. Евентуалното поредно изкуствено политическо задържане цената на природния газ би довело до сериозен ценови удар върху потребителите при следващото увеличение, което ще съвпадне с тежкия зимен период.

Синдикатите от своя страна настояха за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество заради цените на енергоносителите, на което да се поканят председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. КНСБ и КТ “Подкрепа“ искат да чуят от тях по-прецизно мотивиране на исканото увеличение и търсене на възможности държавата да покрие разликите между евентуалното увеличение и сегашната цена.

Финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова съобщи също така, че на заседание на консултативния съвет в ДКЕВР в четвъртък са били обсъдени различни от предложените миналата седмица цени на топлоенергията.

За София се говори за увеличение от 21.49 на сто или 20.96 процента при предложено миналата седмица 10.8, посочи тя. За Габрово предложеното днес увеличение е 16.47 на сто, докато миналата седмица е било 35 процента, за Сливен -15.4 при 32 на сто, поискано на 1 юни, за Враца - 17.46 на сто при 26 на сто миналата седмица.

Градовете, в които увеличението на парното ще бъде минимално, са Бургас и Плевен - с под един процент.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?