Регулаторът е все така оптимист за по-евтин газ от октомври

Регулаторът е все така оптимист за по-евтин газ от октомври

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) остава с оптимистични прогнози за поевтиняване на природния газ от октомври, или в краен случай запазване на цената след юлския скок, но не и поскъпване от 3 процента, както изчисли общественият доставчик “Булгаргаз“.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира във вторник пред журналисти, че калкулациите на държавното газово дружество са коректни, но след като "Булгаргаз" обявили публично прогнозите си за нов скок от 3%, цените на петрола на световните борси тръгнали надолу.

Отделно регулаторът смята от октомври да ползва нови указания за определяне на цената на природния газ, чийто проект бе обсъден на заседанието на ДКЕВР във вторник.

Те ще окажат натиск върху тарифите чрез нов начин на използване на курса на долара и прецизиране на недовзетия приход от страна на “Булгаргаз“ вследствие на предишни решения на ДКЕВР да свали цените за вътрешния пазар на по-ниски от реалните.

Досега надвзетия или недовзетия приход се изчисляваха като разлика между определените от ДКЕВР разходи и действително направените. Сега ще се смятат като разлика между приходите на компанията и разходите за съответния отчетен период.

Държавната фирма твърди, че разликата в цените на руския газ на входа на българската мрежа и продажните ѝ е коствала 78 млн. лв. досега. Според Семерджиев обаче сумата е по-малка, но нейният размер тепърва ще се определя и ще се решава кога тя да бъде включена в цената на газа.

По думите на регулаторния шеф даването на недовзетия приход ще стане в благоприятен за пазарите момент, но и няма да се чака прекалено дълго, за да не се влоши сериозно финансовото състояние на “Булгаргаз“. Той призна, че няма фиксиран срок, в който ДКЕВР да трябва да разреши това.

Семерджиев допълни, че “Булгаргаз“ вече няма да може да играе с валутния курс, включвайки в цената средните стойности на долара за месец назад, а ще е длъжна да дава курсовете, при които е платила на “Газпром“ в конкретния ден. По нов начин ще се отчитат и количествата, които общественият снабдител взема от газохранилището в Чирен за допълване на доставките си до потребителите.

След рязкото поскъпване на природния газ от юли с 25%, шефът на ДКЕВР прогнозира поевтиняване с 15% от октомври, но сега предпочете да не се ангажира с никаква цифра.

В момента България преговаря за нов газов договор с Русия, а на 6 юли, след среща със заместник на руския премиер в София, премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква решение на Путин за цената на газа. В същото време правителството реши да ускори процедурите за местен добив на газ, който ще е по-евтин и ще натисне надолу крайните газови цени.

Оптимистичният унес обаче рязко секна, след като шефът на "Булгаргаз" обяви на 17 август, че ще иска 3% поскъпване от октомври.

"Булгаргаз" оспорва новите правила за ценообразуване

"Булгаргаз" освен това оспорва новите указания за определяне на цените на газа. Представителят на дружеството Александър Петров заяви във вторник, че няма да е ясно как се определя курса на долара. Според него ДКЕВР променя напълно философията за недовзетия и надзветия приход на "Булгаргаз", освен това неправилно се изключват от цените запасите от Чирен.

Всъщност указанията предполагат промяна на наредбата за ценообразуването, заключи Петров.

Наказателни такси за ползване на газ, различен от заявените количества

Конфликт възникна и около подготвените нови правила за балансиране на преноса на газ  по мрежата на “Булгартрансгаз“. В проекта се предвижда въвеждането на наказателна такса в случаите, когато снабдител предизвика дисбаланс в мрежата, ползвайки повече или по-малко от заявените предварително дневни количества суровина.

В момента предприятията, които нарушават заявките си към “Булгаргаз“, не търпят никакви санкции, а в същото време дружеството има фиксирани неустойки в договора си с “Газпром“ в случай, че вземе по-ниски от заявените количества гориво.

Отделно операторът на газопреносната ни мрежа “Булгартрансгаз“ има допълнителни разходи, когато се налага да променя налягането в газопроводите заради ползването на по-големи или по-малки от заявените и предвидени от консуматорите количества.

Затова от началото на 2011 г. ще се въведе т.нар балансираща такса от 4.66 лв. за 1000 куб. м., която ще се плаща от снабдителите и съответно техните клиенти, ако заявят едно количество през деня, а ползват с 5 процента повече или по-малко от поисканото.

Санкциониращата такса няма да са налага, когато причина за дисбаланса на доставките са аварии в предприятията, довели до неконтролирано изтичане на газ или до спиране на производството и неползване на суровина.

Семерджиев призна, че масовата практика е фирмите да оправдаят нарушените си заявки или доставки с форсмажорни обстоятелства. Той даде за пример миналогодишната януарска газова криза, когато заради спор между Русия и Украйна за техните цени на газа България остана две седмици без доставки. Загубите на фирмите ни бяха изчислени на милиони евро, но така и си останаха за тяхна сметка.

Проектодокументът също така предвижда в тръбопроводите да има 18 млн. куб. м балансиращ газ и когато клиент стане виновен за намаляването му, да възстановява за своя сметка липсващото количество.

Газовите дружества заявиха, че изготвените от “Булгартрансгаз“ правила имат твърде суров вид, налага се сериозната им доработка и дублират части от действащите правила за търговия с природен газ.

Представителят на “Овергаз Инк“ Огнян Захариев посочи, че не е определена цена на балансиращия газ в системата, който трябва да се възстановява при ползването му от страна на клиент.

Негови колеги пък обърнаха внимание, че в една газоразпределителна станция на “Булгартрансгаз“ често са включени повече от един снабдител и не е предвидено как ще се процедура в случай, че някой от тях ползва повече количества, а другият със също толкова по-малко. Правилата предвиждат санкции и за двамата, но реално държавният оператор няма никакви допълнителни разходи, защото поръчките към него и “Булгаргаз“ всъщност са спазени.

Дружествата предложиха за целта да се въведат балансиращи групи, каквато в момента е практиката при доставката на електроенергия.

Газоснабдителните компании поискаха също така от регулатора да прогнозира как ще се отрази въвеждането на тази балансираща такса върху крайните цени на газа, заради притеснения от общото им поскъпване.

Семерджиев обаче заяви, че няма такава опасност, тъй като тарифата е доста по-ниска от определената в други европейски държави. Поскъпване ще има само за онези техни клиенти, които не си правят точната сметка на потреблението, поясни регулаторният шеф пред журналисти.

Той каза, че балансиращите такси действително ще се плащат от газоснабдителните дружества на “Булгартрансгаз“. Но самите компании в договорите със своите клиенти също трябва да предвидят неустойки при ползване под или над заявените количества, стана ясно от думите му.

От “Булгаргаз“ обявиха, че в контрактите с потребителите си от следващата година вече ще има такива неустойки. ДКЕВР препоръча и детайлно разписване на случаите на форсмажорни обстоятелства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес