15 на сто по-евтин газ през октомври

15 на сто по-евтин газ през октомври

Природният газ може да поевтинее с 10-15 на сто от началото на октомври, прогнозира във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Предположение за възможно поевтиняване на газа той направи и през юли, малко след като ръководения от него регулатор одобри поскъпване на газа с 25% от първото число на същия месец. Тогава той се аргументира с "постигнатите при преговорите с Русия договорености".

Този път прогнозата на Семерджиев се основава на данните за стабилизиране на международната цена на петрола, за понижаване стойността долара, чийто курс влияе върху цената на газа, и развитието на местния добив.

Цената на местния добив на природен газ от находище "Галата" е с около 10-20 процента по-ниска в сравнение с цената на руския природен газ на входа на страната, посочи председателят на ДКЕВР. Според него усилията, които се полагат за развитие на местния добив, са в правилната посока и ще доведат до стабилизиране на цената на природния газ в страната.

Местният добив е най-добрата възможност да се поддържа стабилна цена на природния газ дори в криза, пример за това е Румъния, каза Семерджиев.

Преди седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и директорът на “Мелроуз рисорсиз ПЛС“ Дейвид Арчър обявиха, че компанията може още тази есен да започне да доставя за пазара суровина, която ще струва доста под 300 долара за 1000 куб. м. Такава цена иска българското правителство от руската “Газпром“, която в момента е единственият доставчик за страната ни.

Така според Трайков газът щял да поевтинее с 5-10%, което било допълнително поевтиняване към договорените преди три седмици във Варна с руснаците до 7 процента от есента.

Сега се очаква “Мелроуз“ да получи концесии за добив от находищата “Калиакра“, “Каварна“ и “Каварна Изток“, като очакванията са трите кладенеца общо да нахвърлят 3 млрд. куб. м. Така България ще си осигури 500 млн. куб. м или 20 на сто от необходимите ѝ годишни количества в следващите шест години.

При местния добив също има разходи, припомни във вторник Семерджиев, но посочи че винаги газът, добиван от находището "Галата", е бил на по-ниски цени от порядъка на 10-20 %.

Надяваме се, че към септември, когато трябва да определяме цената на природния газ, ще имаме възможност за корекция, дай боже да бъде надолу, заяви председателят на ДКЕВР.

Окончателният доклад от одита на газоразпределителните дружества щял бъде готов не по-рано от средата на септември. Според Семерджиев към момента газоразпределителните дружества са ориентирани към общинските и промишлени обекти, където възвръщаемостта на инвестициите е по-голяма, отколкото при битовите.

Битовото потребление на природен газ в страната е много малко, общият брой на потребителите е около 50 000, а използваемостта на мрежите е между 10 и 20 процента, отбеляза Семерджиев.

По думите му цената на природния газ за бита е сравнима с тази на топлофикационните дружества и е подобна на цените в Литва, Латвия и Естония.

Семерджиев съобщи, че в края на тази или началото на следващата седмица ще започне проверка за инвестираните от НЕК и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) средства в сигурността на електроенергийната мрежа за последните три години. През юли част от крайморските курорти останаха без електрозахранване заради две аварии по мрежата. В ДКЕВР все още очаквали подробните протоколи от НЕК за причините, довели до липсата на ток.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес