Кратък срок за оферти отказал големите играчи от търсене на нефт и газ

Кратък срок за оферти отказал големите играчи от търсене на нефт и газ
Само четири компании са подали заявления за участие в търга за търсене и проучване на нефт и газ в дълбоките води на Черно море край Силистар. До 23 август те трябва да внесат окончателни оферти, съобщиха за Mediapool от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) във вторник.

Първоначален интерес към процедурата бяха проявили десетина дружества, след които големи международни играчи като мултинационалната “Тотал“, норвежката “Статойл“, испанската “Репсол“, американската “Анадарко“. Те обаче са се отказали, а сред запазилите интереса си са българските “Овергаз“ и “Проучване и добив на нефт и газ“ на контролираната от ТИМ “Химимпорт“. Според неофициална информация на Mediapool заявление е подала и американската “Интегрити Тауърс“, която иска да търси и шистов газ в Североизточна България.

Според запознати с процедурата отказът на опитните компании е заради прекалено краткия срок, който е бил даден на участниците да вземат решение за инвестиции, а концерни като “Тотал“, “Репсол“ и “Статойл“ имат тежки административни структури.

Техните бордове не могат да одобрят оферти, предвиждащи сериозен финансов ресурс, в предоставения им само един месец от закупуването на тръжна документация до подаване на заявлението, чийто срок бе 9 август.

Освен това в тръжната документация не е била дадена достатъчно геоложка информация за терена, който се разпростира върху 7 хил. кв. км и фирмите е трябвало да командироват експерти да се запознават на място с геофонда на България и да отсяват и анализират необходимата им информация. За това проучване също не е имало достатъчно време и на практика компаниите не са могли да получат пълна информация за терена, в който предстои да търсят и проучват залежи.

Председателят на Българската Черноморска петролна и газова асоциация (БЧПГА) Валентин Кънев определи пред Mediapool като недобър маркетингов подход решението на МИЕТ да даде толкова голям терен за проучване, който при това комбинира плитководна и дълбоководна част. А при тях сондажите са различни и по думите му големите играчи в този бизнес предпочитат да се съсредоточат само върху дълбоководието.

Според Кънев по-правилният подход би бил да се разделят плитките от дълбоките води на отделни терени. “Комбинирането на различни части за търсене и проучване усложнява дефинирането на интересите на кандидатите“, коментира той.

Други експерти пък се опасяват, че по начина, по който е обявена процедурата, може компанията, която получи разрешително за търсене и проучване, да съсредоточи интереса си само в плитководната част на терена, тъй като това излиза по-евтино и да зареже дълбоките води. В конкурса няма поставено изрично изискване за дълбоко сондиране, чиято цена е около 200 млн. долара.

Така тази част от терена Силистар може да остане непроучена, защото титулярът на разрешителното така е преценил, а друг няма да има право да търси.

Докато “Проучване и добив на нефт и газ“ имат опит в плитки води, тъй като проучват блок край Каварна, същото не може да се каже за “Овергаз“. Така, според експерти, на двете компании ще им се наложи да търсят партньори с ноу-хоу за дълбоките води, ако искат да търсят там.

Според Кънев процедурата за Силистар все още може да се коригира с удължаване на сроковете ѝ. Той смята също така, че е добре да се изчакат резултатите от проучвания в турските води на Черно море. В момента почти в централните води на морето приключват сондажите и предстои изместването им по към българска територия и положителни резултати биха провокирали много по-голям интерес към Силистар и други подобни терени, коментира председателят на БЧПГА.

В опит да осигури диверсификация на енергийни източници и поевтиняване на газа, който България внася основно от Русия, през последните седмици МИЕТ обяви намерението си да заложи приоритетно на разработването на местни находища.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес