Ще преговаряме с “Шеврон” да купи дела ни в Бургас–Александруполис

Продължава интересът на американската компания "Шеврон" към Бургас-Александруполис и към собственост в петролопровода, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в неделя след завръщането си от САЩ.

Същия ден министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов каза пред БНР, че при провеждани срещи от "Шеврон"  са изразили желание да купят дялове и от българска, и от гръцка страна.

По същество обаче преговори още не са водени, тъй като формално трябва да приключи подписването на споразумението за пертролопровода, каза Гагаузов. След това международната проектна компания, в която мажоритарен дял има Русия, ще реши заедно с българските представители и с правителството “как ще процедираме и какво ще правим нататък - дали изцяло ще се продават, дали ще се оставят определени дялове за държавата и т.н.”.

Както писа Mediapool по-рано тази седмица, според отлично информирани източници, интересът на “Шеврон” не е потвърден.

Освен това към момента е известно, че американската Ексимбанк е отказала на Овчаров да финансира българския дял от 24,5% в Бургас - Александруполис, като се има предвид, че контролът върху проекта държат руски държавни фирми (51%).

Преди месец, когато България, Гърция и Русия подписаха предварителното споразумение за петролопровода, руският в. “Ведомости” предупреди, че  Русия може да има проблеми с намирането на петрол за новата тръба.

От “РосБизнесКонсълтинг дейли" твърдят, че потенциалните чуждестранни инвеститори, които имат възможност да осигурят нефт за Бургас - Александруполис - примерно от Казахстан, разглеждат като по-сериозен вариант транзита на своя петрол през Украйна, а не през България.

Евентуалното участие на “Шеврон” се разглежда именно в контекста на набавяне на други, освен руски доставчици за бъдещия петролопровод.

Окончателното подписване на проекта ще стане на 15 март в Атина, след като веднъж вече бе отложено по настояване на Москва. Какви са причините за забавянето не е известно.

Министър Гагаузов, който ще сложи подписа си от българска страна, информира в неделя, че на церемонията в гръцката столица ще присъства премиерът Сергей Станишев. Там се очаква да пристигне и руският президент Владимир Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес