Ще се проверяват и имотите на Ангелкова и Жаблянов

Ще се проверяват и имотите на Ангелкова и Жаблянов

Министърът на туризма Николина Ангелкова и червеният депутат Валери Жаблянов са последните две попълнения в набъбващия прокурорски списък на проверявани политици в разрастващия се скандал "Апартаментгейт". Както и в предишните случаи, прокуратурата е възложила проверките на Антикорупцинната комисия (КПКОНПИ), чийто председател Пламен Георгиев е на свой ред проверяван от данъчните по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и по тази причина излезе в отпуск.

Държавното обвинение съобщи в понеделник, че се сезира по сигнал от партията на Валери Симеонов НФСБ за имотите на министър Ангелкова и публикация във в. "24 часа" за вилата на Жаблянов в Симеоново.

За имотите на Ангелкова се заговори миналата седмица, след като бившият вицепремиер Валери Симеонов заяви, че има още министри с евтини придобивки. Тя отговори, че може да докаже всеки един лев.

КПОНПИ ще трябва да изиска информация за имотното състояние на Ангелкова и Жаблянов, за декларираните от тях данни, за дружествата, от които са купували, цените и данъците, които са платили.

https://www.mediapool.bg/gal/31/orig_4e30ae155d5fb61a4a6da32187d6b881.jpg

Жаблянов ще бъде проверяван заради строителството на вилата си.Снимка: БГНЕС

"С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка. Дадени са също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия. От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции", съобщават от прокуратурата.

Освен на Ангелкова и Жалбяванов започнаха проверки и за апартаментите на Цветан Цветанов, на бившия правосъден министър Цецка Цачева, на подалите оставки зам.-министри на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, на зам.-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов (за това, че синът му е придобил през 2018 г. и 2019 г. недвижими имоти на значителна стойност без ясен произход на средствата, а самият Сарафов не е обявил притежаването на такива суми в декларациите си пред Инспектората към ВСС), както и на председателя на ВКС Лозан Панов (за жилище на съпругата му закупено отпреди брака).

Споделяне

Още по темата

Още от България