Сидеров защити Радев от Цветанов: удрят му "черен печат" заради слуховете, че прави партия

Лидерът на "Атака" индиректно призова България да признае Крим за руски

Сидеров защити Радев от Цветанов: удрят му "черен печат" заради слуховете, че прави партия

Лидерът на съуправляващата партия "Атака" Волен Сидеров защити проруската политика на президента Румен Радев, който бе разкритикуван за позициите си от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Сидеров дори посъветва президентът и правителството да работят в синхрон в областта на външната политика. Коментарът му бе по повод упрека, който Цветанов отправи към Радев, че в проекта за позиция на КСНС от миналата седмица е имало сигнали за предприемане на стъпки за излизане от ЕС и НАТО.

"Не вярвам президентът да е предложил излизане от ЕС и НАТО. По-скоро се търси някакъв начин да се удари черен печат върху Радев. Предполагам, че това е заради слуховете, че Радев се опитва да прави някаква политическа сила и вероятно с опасенията от конкуренцията карат г-н Цветанов да прави такива резки и категорични нападки, но не мисля, че това е полезно в момента", заяви съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров в понеделник пред БНР.

Правителство и президент трябва да са в синхрон особено във външната политика, допълни той.

Сидеров, който миналата седмица за пореден път бе в Крим, за да подкрепи Русия в опита ѝ да го легитимира като руски, настоя България да започне издава визи на българите там. На практика това означава България да стане единствената страна в ЕС и НАТО, която признава анексирания Крим за законна руска територия, в нарушение на международните договори.

"Над 5000 българи в Крим не могат да получат виза за България", обяви Сидеров. Той допълни, че ще отправи питане по въпроса към министъра на външните работи Екатерина Захариева: "Защото паспортът им има код, който показва, че те са от Крим и нашите консулства, българското външно министерство всъщност дискриминира българи и не ги пуска в тяхната родина. Не ги пуска, защото Крим бил отречен от ЕС, ние сме в ЕС и един вид не съществува такова нещо. Това е безумно и аз ще поставя въпроса в парламента към външния министър".

По повод на посещението на депутати от "Атака" на икономическия форум в Крим на тема "Крим - глобалното бъдеще – бъдещето на Русия", Сидеров обясни, че то не е съгласувано с коалиционните партньори, но премиерът е бил уведомен.

"Поканите бяха към "Атака", тъй като организаторите знаят, че "Атака" беше единствената българска партия, която изпрати наблюдатели през 2014 година на референдума", обясни още личната си покана Сидеров.

След което той повтори думите си от Ялта от предходната седмица, че Крим не е окупиран. "Там имаше референдум. Хората там избраха да бъдат в Руската федерация, включително нашите сънародници – българите, които са над 5000 души. Не само не е окупиран Крим, нито анексиран. В момента се развива страшно интензивно, има много строителства навсякъде, има видими промени от 2014-а , когато бях за последен път. На този форум участват над 70 държави от цял свят", каза съпредседателят на "Обедините патриоти".

Според него много български фирми биха се възползвали, ако имат право да търгуват с Русия. По думите му е "изключително нелепо да се обявява бойкот на част от Русия и по изкуствен начин да се прекъсват икономическите и търговските връзки". "Български фирми биха били доволни и щастливи, ако можеха да търгуват, но не могат заради политическа забрана. Там има огромни възможности за търговия, за съдружни предприятия, за производства и т.н. В България има нужда от това, защото имаме западащи фирми поради липса на пазар, поради това, че големи компании от Запад са дошли и всъщност изяждат тяхното пространство. Ние можем да се развиваме натам икономически, можем да направим връзка", каза още Сидеров. Тези му твърдения се разминават с реалността, тъй като дори още преди въвеждането на европейските санкции срещу Русия през 2014 г., българските фирми изключително трудно намираха достъп на руския пазар. А в момента западни компании няма как "да изяждат" пространството на българските в Крим, защото западните компании не могат да извършват дейност там.

Споделяне

Още от България