Силен ръст на потребителските кредити – над 15% за година

Лихвите по заемите в левове се вдигат за втори пореден месец

Силен ръст на потребителските кредити – над 15% за година

Силен и устойчив ръст на потребителското кредитиране от банките засича статистиката на Българската народна банка (БНБ).

Четири месеца поред – от май до август тази година, растежът на банковите заеми за потребление на годишна база е около 15%, което е нечувано високо ниво за последните години.

Няколко години поред банковото кредитиране за домакинствата беше силно свито и на практика се намираше в точката на замръзване. В началото на 2017 г. започна раздвижване на пазара, но чак това лято се отчете чувствителен растеж в потребителския сегмент.

При жилищните кредити също има сравнително висок ръст – около 9% на годишна база, става ясно още от данните.

Така, общо кредитите за домакинствата бележат растеж от 10% два поредни месеца – юли и август 2018 г.

В края на август потребителските кредити възлизат на 8.9 млрд. лв., което е с около 100 млн. лв. повече от юли, но с 1.2 млрд. лв. повече от август 2017 г.

Жилищните кредити в края на август са 10.15 млрд. лв., което е с около 100 млн. лв. повече от юли и с около 900 млн. лв. повече от същия месец на предходната година.

През последната година банковите кредити за домакинствата са нараснали с около 2 млрд. лв., става ясно от статистиката на БНБ.

Ръстовете във фирменото кредитиране са доста по-слаби – около 3-4% на годишна база. Към края на август заемите за бизнеса достигат 32.5 млрд. лв. Има обаче силен ръст на фирмените депозити – 14% на годишна база към август 2018 г. Общият им обем достига 23.9 млрд. лв.

През следващите месеци обаче негативно върху растежа на кредитирането може да повлияе планираната нова мащабна проверка на активите на банковия сектор у нас. Тя ще се прави от Европейската централна банка (ЕЦБ) по повод кандидатурата на България за членство в Банковия съюз на ЕС. Подготовката на проверката трябва да започне всеки момент, а реалното ѝ извършване най-вероятно ще е в началото на 2019 г.

Спестяванията на домакинствата растат, но по-умерено – със 7.6% на годишна база до 49.6 млрд. лв. в края на август.

За разлика от обемите на кредитирането все още няма отчетлива тенденция към вдигане на лихвите. Засега банкерите твърдят, че покачването на процентите ще се отложи за 2019 г.

Въпреки това статистиката на БНБ засича втори пореден месец на растеж на цената на потребителските заеми. Годишният процент на разходите (ГПР) по тези продукти в левове, който включва не само лихвите, но и таксите и комисионите, е бил 10.26% през юни тази година. През юли той се е покачил до 10.91%, а през август – до 11.10%.

На годишна база също се засича увеличение на цената на потребителските заеми в левове с около 0.9 процентни пункта.

Потребителските заеми в евро запазват сравнително ниската си цена – 5.65% ГПР към август.

При жилищните кредити все още не се засича поскъпване. Средният ГПР по жилищните заеми в левове остава под 4% през август – 3.94%, а в евро има леко месечно покачване до 4.34%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?